Muziek / Album

Het oppoetsen van de erfenis

recensie: Kaiser Chiefs - Employment

.

~

Employment is het debuut van deze jonge jongens die hun band naar een Zuid-Afrikaans voetbalteam hebben genoemd. Dat ze jong zijn merk je aan de energie in de nummers. Het is niet echt harde muziek, maar meer de speelsheid die je ook kan horen op de cd’s van Supergrass die de boventoon voert op deze plaat. Deze energie komt op de concerten ook duidelijk naar voren, waar zanger Ricky Wilson zonder problemen crowdsurfend en met zijn enkels bloot over het publiek heen glijdt.

Britse voorbeelden en thematiek

De muziek van de Kaizer Chiefs heeft zonder meer een Brits geluid. De door Liam genoemde invloeden van Blur zijn duidelijk aanwezig. Het vrolijke Na Na Na Na Naa dankt zijn titel aan de koortjes en pianoriedeltjes die meteen aan het eerder genoemde Supergrass doen denken. Oudere bands zoals The Clash hebben duidelijk een plaats in het geluid van de band en Wilson noemt zelf Madness als invloed. Allemaal bands waar het plezier en de lol in het muziek maken duidelijk aanwezig is. Verwacht dan ook geen zwaar op de hand liggende songs over liefdesverdriet en eenzaamheid. De nummers gaan over zaken die te maken hebben met het dagelijkse leven, zoals de single I Predict A Riot die gaat over op de EHBO belanden na geknok tijdens het uitgaan zaterdagavond. Dit soort onderwerpen past heel goed binnen de thematiek die in de hoogtijdagen van de Britpop zowat door alle Britse bands werd gebruikt: het dagelijkse leven van jongeren in het Verenigd Koninkrijk.

Muzikaal erfgoed

De humoristische liedjes over dagelijkse onfortuinlijkheden gecombineerd met de energie van de Kaiser Chiefs zorgden er voor dat de band al top tien hits scoorde, wat absoluut terecht is. Een slechte versie van Blur zijn de Chiefs namelijk absoluut niet. Ondanks dat er uit de muziek een duidelijk besef van het muzikale erfgoed van Engeland blijkt heeft de band een heel eigen geluid, vooral omdat net een beetje harder en sneller wordt gespeeld. De Kaiser Chiefs zijn een sterke nieuwe exponent van de New Britpop. Binnenkort staan ze op Pinkpop, waar ze waarschijnlijk een van de weinige acts zullen zijn die dit ingedutte festival nog een beetje kunnen wakker schudden.