Muziek / Album

Gordon Downie – Battle Of The Nudes

recensie: Battle Of The Nudes

Eind vorig jaar stond Gordon Downie maar liefst zes keer op de Nederlandse podia. Vijf keer met zijn band The Tragically Hip en een keer solo in de vorm van een spoken word optreden. Waar Downie met The Tragically Hip elke keer weer garant staat voor een weergaloze show, stond hij er op het podium van de bijna lege Amsterdamse stadschouwburg maar een beetje verloren bij. Jammer, want dat deze man ook solo heel wat in zijn mars heeft is goed te horen op Battle Of The Nudes.

~

In 2001 bracht de Canadees Gordon Downie zijn eerste solo-album uit, genaamd Coke Machine Glow. Een album waarmee hij het geluid van The Tragically Hip toch behoorlijk achter zich wist te laten. The Hip maakt al sinds 1987 briljante poprock. Eerlijk is eerlijk, de sound van de band is in de jaren weinig veranderd. Wel weet de Hip elke keer weer terug te komen met een puntig, geïnspireerd gitaaralbum, zoals het vorig jaar verschenen In Violet Light. Op Coke Machine Glow ging Downie veel meer de folkkant op.

Battle Of The Nudes is meer een synthese tussen Coke Machine Glow en het werk van The Tragically Hip. Het album telt een aantal typische krachtige Hip-songs, met opzwepende gitaarpartijen en een Downie die zichzelf compleet verliest in zijn eigen woorden. Wie ooit een Tragically Hip show heeft bezocht zal zich de pure waanzin herinneren die zich in het hoofd van Downie lijkt te manifesteren.

~

Ook de rustige, ietwat meer poëtische kant van Coke Machine Glow is in beperkte mate terug te vinden op Battle Of The Nudes in de vorm van hier en daar wat spoken word en een aantal rustige folkachtige liedjes. Opvallend is de flinke dosis humor die de doorgaans behoorlijk serieuze Downie op dit album op dit album naar voren brengt in nummers als We’re Hardcore en Chrismastime in Toronto:

You’d like to buy the drink a bar, take us all to the show
You’re so full of cash tonight, you could buy the pope.

Battle Of The Nudes is een verfrissend en zeer afwisselend album. Coke Machine Glow was eigenlijk vooral geschikt voor de echte fan, vandaar dat deze plaat ook niet in Europa is uitgebracht. Battle Of The Nudes heeft een veel groter potentieel publiek, dat zeker niet alleen hoeft te bestaan uit Tragically Hip fans. Nu maar hopen op een optreden op Nederlandse bodem.

Link:

www.wienerart.net