Muziek / Album

Sensuele potentie

recensie: Dum Dum Girls - Too True

Too True van de Californische Dum Dum Girls heeft een meer gepolijste sound dan hun vorige albums. De rauwe randjes zijn er af, wat een cleane en poppy plaat oplevert die afgezien van wat mindere nummers wel aanstekelijk blijft.

De Dum Dum Girls debuteerden sterk met I Will Be: een plaat die met passie en kennis gemaakt werd, alsof je naar een sixties girlgroup luisterde gekruist met een garage-surfband. Dat werd versterkt door een retro-imago van stoere maar sexy dames in leren jassen en felrode lipstick. Dit imago lijkt nog deels intact als je de hoes van Too True moet geloven, waarop een sensuele Dee Dee (de frontvrouw van de band) je verleidelijk in de ogen kijkt. Het is haar zwoele stem, die doet denken aan een kruising tussen Kristin Hersh van de Throwing Muses en Siouxsie Sioux, die je door de plaat leidt.

Dromerig en rauw


De sound van de Dum Dum Girls kijkt deels terug naar Engelse bands die midden jaren tachtig streefden naar simpele, dromerige en rauwe popmuziek. Deze periode werd in Engeland gekenmerkt door bands als The Jesus and Mary Chain en Echo and the Bunnymen. De Dum Dum Girls hebben ook zeker naar minder bekende bands uit die periode geluisterd, zoals The Shop Assistants en The Flatmates, die opvielen door sterke vrouwelijke vocalen.

Je hoort het terug op nummers als de openingstrack, ‘Cult of Love’, waar een surfgitaar Dee Dee’s liefdesgepeins begeleidt, of op ‘The Lost Boys and Girls Club’, dat in zijn langzame opbouw en tempo doet denken aan Jesus and Mary Chains ‘Just Like Honey’. Dat wil zeggen een grootse muur van geluid, met drums en gitaren die sensueel worden gecontrasteerd door Dee Dee’s stem. Die dromerige en weelderige sensualiteit komt ook terug in ‘Too True to Be Good’. Helaas zijn niet alle nummers even sterk. ‘Evil Blooms’ klinkt iets te licht voor de Dum Dum Girls, en de tamme ballad ‘Are You Okay?’ is te glad  het gaat het ene oor in en het andere uit zonder echt iets los te maken.

Reden tot herbeleven


Toch is Too True een consistent album geworden waar de luisteraar op aangename wijze ondergedompeld wordt in aanstekelijke gitaarnummers met een donker, sensueel randje. Een sound die de groep op hun tweede album, Only in Dreams, al aan het verkennen was en waarop bijvoorbeeld invloeden terug te horen waren van bands als Mazzy Star. Het dromerige, sensuele geluid weet Dum Dum Girls op Too True op momenten met verve over te brengen  momenten die je als luisteraar gelijk wilt herbeleven.