Muziek / Album

Op reis met Ben Gibbard

recensie: Death Cab For Cutie - Narrow Stairs

.

Na het succesvolle album Plans komt Death Cab For Cutie nu met hun zesde studioalbum, Narrow Stairs. De plaat laat duidelijk naar voren komen dat de band op zoek is naar andere wegen. De bandleden hebben met Narrow Stairs geprobeerd de vakkundige gestileerde melancholie van Plans en Transatlanticism de rug toe te keren door een meer ongepolijste sound te gebruiken. Wederom neemt zanger Ben Gibbard je mee op een reis langs de donkerste kanten van de menselijke ziel, gegoten in verhalende teksten. En meegevoerd zul je worden.

De keuze voor acht minuten durende ‘I Will Possess Your Heart’ als eerste single is opvallend te noemen. Het nummer opent namelijk rustig met een pianodeuntje om daarna direct over te stappen op een fenomenale baslijn van Nicholas Harmer, die even later weer ondersteund wordt door zowel piano als gitaar. Pas halverwege, na ongeveer vier minuten, laat eindelijk ook Gibbard van zich horen en ontaardt het nummer in een prachtig harmonieus geheel waarin alle elementen die de band te bieden heeft met elkaar versmelten. Het is een onverwachte keuze als single, maar een betere keus had de groep niet kunnen maken.

Doordacht

~

Het is moeilijk om negatieve of zwakke kanten aan Narrow Stairs te ontdekken. Natuurlijk staan er wel iets minder goede nummers op. ‘You Can Do Better Than Me’ is in verhouding tot de nummers waardoor het omringd wordt betrekkelijk simplistisch en oppervlakkig. Dit weten Gibbard en zijn kornuiten echter subtiel te verbloemen door de doordachte volgorde van de nummers. Het album is dan ook geen verzameling van losse delen, het vormt juist een geheel met een kop en een staart.

The ice was getting thinner under me and you‘ besluit Gibbard zijn verhaal in ‘The Ice Is Getting Thinner’, misschien wel het mooiste nummer op Narrow Stairs. Het nummer laat je beroering en harde werkelijkheid voelen en zien en in al zijn simpelheid doet het precies wat het moet doen. Zonder het hoge stemgeluid van Gibbard was dit echter nooit gelukt. De man weet het voor elkaar te krijgen precies de juiste toonhoogte op het juiste moment uit zijn keelgat te laten klinken. Dat is overigens niet alleen het geval bij dit nummer, maar bij de gehele cd. Dit is tevens het meest briljante aan Narrow Stairs en Death Cab For Cutie in het algemeen. Gibbard is in staat zware en diepe teksten zo te zingen dat de plaat, ondanks de gevoelige en soms pijnlijke thema’ s die aangevoerd worden, heel toegankelijk blijft. Wie dieper wil ingaan op de teksten kan dat doen, maar wie liever gewoon naar de geweldige sound van de band wil luisteren op de achtergrond wordt hier ook uitstekend toe in staat gesteld.

Death Cab For Cutie slaagt erin met Narrow Stairs weer te laten zien wat echt muziek is en waar de band zelf voor staat. Echte muziek roept kippenvel op. Geen kippenvel vanwege angst of onbehagen, maar kippenvel omdat de muziek je weet te raken. Death Cab For Cutie slaagt hierin met verve. Een ware streling voor de trommelvliezen.