Muziek / Album

De Staat staat!

recensie: De Staat - Wait for Evolution

.

De Staat uit Nijmegen is met een indrukwekkende verovering van Nederland bezig. Met het in het oor springende nummer ‘The Fantastic Journey of the Underground Man’ vielen ze op bij 3FM Serious Talent. Inmiddels wordt deze eerste single dan ook regelmatig op het popstation gedraaid. Maar ook de VPRO en Kink FM hebben deze band inmiddels in de armen gesloten.

Nadat de heren uit Nijmegen net terug waren gekeerd van een Britse tournee als voorprogramma van dEUS stonden ze op Noorderslag. En hoe! In de hal van de Oosterpoort wisten zich als een van de toppers van het festival neer te zetten. De week erna stonden ze ’s morgens vroeg bij Giel Beelen in Famous 3FM Hallway. Het gaat heel snel met De Staat.

~

Het album Wait for Evolution is niet opgenomen met de band die nu door Nederland raast. Het is opgenomen als soloproject van zanger/gitarist/producer en voorman van De Staat, Torre Florim. Tijdens de opnames werd Florim bijgestaan door bevriende muzikanten van The Bloody Honkies en Fuck The Writer. Kort daarna ontstond de band zoals we die nu kennen: Jop van Summeren (bas, zang), Vedran Mircetic (gitaar, effecten), Rocco Hueting (koebel, tamboerijn, toetsen, zang), Tim van Delft (drums) en natuurlijk frontman Torre Florim.

Braver dan live

Met de klanken van het optreden op Noorderslag nog in de oren, blijkt het studiowerkstuk van De Staat een stuk braver dan de livemuziek. Deze heren gaan op het podium gewoon een stap verder dan op het glimmende schijfje. ‘Sleep Tight’ zal je echter zeker uit je slaap houden. Het opent dit debuutalbum en was ook de opener van het optreden in Groningen. ‘Sleep Tight’ staat als een huis met de stevige drumsound van ‘De Beul’ en trekt dan ook direct de aandacht. Terwijl de klanken van het openingsnummer nog niet zijn weggestorven wordt de single ‘The Fantastic Journey of the Underground Man’ al ingezet. Deze song ligt lekker in het gehoor, met naast een stevig rockgeluid ruimte voor diverse ondersteunende geluiden, zoals klokjes en ander percussiewerk. Het is de aftrap van een dozijn lekkere rocknummers die naadloos in elkaar overgaan.

Staat als een huis

‘We’re Gonna Die’ opent verrassend met banjoklanken. De heren van De Staat schuwen de experimenten niet. Zo eindigt het nummer met het geluid van vogeltjes en gaan de heren in het daaropvolgende nummer ‘My Blind Baby’ lichtvoetig verder. Zo roepen ze prettige herinneringen op aan Any Trouble en het nog minder bekende The Jags. Toch blijven ze heel gedegen klinken met hun tegen stonerrock leunende performance. Hoe zal De Staat klinken als ze deze subtiliteiten op het podium toevoegen? Natuurlijk klonken ze op Noorderslag heel goed, maar als je het album beluistert is er nog veel meer mogelijk!

De Staat levert met Wait for Evolution een album af dat staat als een huis in de Nederlandse popmuziek. Na de verovering van Nederland lonkt het buitenland. Hoe zou men in Amerika de groepsnaam uitspreken?