Muziek / Album

Platenlabels vieren feestjes

recensie: CHEM087CD+DVD // Talitres is 5 // Terminal Sales vol.2: This Delicious

.

CHEM087CD+DVD
Het kan gebeuren dat je het tienjarig jubileum domweg vergeet. Dat komt in de beste families voor. Zo ook bij de mensen achter het sympathieke Chemikal Underground Records. Maar ze maken het goed. Want onlangs verscheen een uiterst mooie labelsampler, om te vieren dat het label nu al meer dan elf jaar en drie maanden bestaat. De tussenliggende tijd, tussen feit en feest, is goed besteed, want het mooie overzicht “Out of Our Heads on Skelp” uit 2003 wordt aan alle kanten overklast. Net als toen is er opnieuw ruimte gemaakt voor de paradepaardjes van het label: Arab Strap, Delgados, Mogwai, Magoo en Bis.

~

Waar destijds de meeste bands met twee nummers de sampler moesten vullen, is er op CHEM087CD+DVD ruimte gemaakt voor de onbekendere namen, ofwel nieuwe bands van het label. Denk daarbij aan Sluts of Trust, Model Fighter, De Rosa en British Meat Scene. Als extraatje is een onnavolgbaar singletje van Interpol toegevoegd dat ooit op Chemikal Underground is uitgebracht. Zoals de titel van de sampler al aangeeft is er een dvd vol videoclips aan toegevoegd, dat gezien kan worden als een ware traktatie. Maar liefst zeven clips van Arab Strap, zes van The Delgados, drie van Aereogramme, twee van Mogwai en de mooie minifilm rondom het alter ego van Malcolm Middletons, Crappo the Clown. Beter laat dan nooit: lang leve Chemikal Underground.

Talitres is 5
Ook Talitres is jarig. Dit label uit het Franse Bordeaux bestaat nu vijf jaar en heeft op de dubbelaar Talitres is 5 allerlei nummers verzameld van interessante namen, die internationaal gezien redelijk mee kunnen komen. Het gaat om bands die op het label verschijnen – denk daarbij aan Hood, Early Day Miners en The Wedding Present – of die zich verbonden voelen met het label – denk aan Film School en Piano Magic. Talitres verrast al enkele jaren met veel verschillende en nieuwe namen die nauwelijks uit Frankrijk komen en die zich veeleer toeleggen op post- en avantrock.

~

Maar Talitres kijkt ook voorbij de stijl van het label, bijvoorbeeld met de Italiaanse noiseformatie Hot Gossip, de Engelse slowcore van ILiKETRAiNS of de Amerikaanse indiepop van The Walkmen. Na het horen van de 21 songs die de dubbel-cd vullen, kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat het knap is van een Frans label om in vijf jaar zo’n mooie catalogus op te bouwen. Een catalogus waar we hopelijk nog veel van gaan horen, want bands als Film School, Calla en Pela moeten gewoon achter die kantlijn vandaan komen. Met deze verzamelaar helpt Talitres ze een beetje. Hopelijk krijgt het een vervolg.

Terminal Sales vol.2: This Delicious
Het wordt een beetje eentonig, maar ook Subpop heeft wat te vieren. Twintig kaarsjes mogen ze daar op het kantoor uitblazen dit jaar. Groot en rijk werd het label uit Seattle eind jaren tachtig/begin jaren negentig met de grunge van Nirvana, Soundgarden, Mudhoney en Screaming Trees. Ter gelegenheid van het twintig jarig bestaan verschijnen dit jaar twee mooie, met zorg samengestelde samplers, waarvan ik op het moment van schrijven deel twee in handen heb. Daarop de crème de la crème van de hedendaagse indie-, psychedelische, sample- en electropop. Ik noem een Band of Horses, een Thermals, een CSS, een Comets on Fire en een Wolf Eyes. Ook het verleden heeft op dit schijfje een plek gekregen met Dead Moon en Mudhoney.

~

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vaandeldragers van morgen, waaronder mijn persoonlijke favoriet The Album Leaf. Een soloproject van de uit San Diego afkomstige singer/songwriter Jimmy Lavelle (die we kennen van zijn samenwerking met Sigur Rós en The Black Heart Procession). Alleen het dromerige Always for you, een geslaagde combinatie van elektronica en indie, is al genoeg reden ogenblikkelijk naar de platenzaak te tuffen. Laat je daar alsjeblieft niet weerhouden door de smakeloze wegwerpmaaltijd die de cover van Terminal Sales vol. 2 siert; van alle muzikale pracht die dit album herbergt, gaat een mens spontaan watertanden! Daar kan zelfs de flauwe, zouteloze stand-upcomedy (kom op jongens… what the $*&^T#% moeten we met stand-upcomedy op cd???) van Eugene Mirman niks meer aan veranderen.