Muziek / Album

Remedie tegen negatieve gevoelens

recensie: Belle & Sebastian - Dear Catastrophe Waitress

.

~

Of het Murdoch’s bedoeling was, is maar de vraag. Het album biedt echter voldoende prachtige momenten om de eventuele last op de schouders van de luisteraar aanzienlijk te verlichten. Wat een heerlijke feelgood-popplaat. Belle & Sebastian bracht sinds het debuut Tigermilk uit 1996 een aantal prachtalbums uit, die samen met een hemelse live-reputatie bij hebben gedragen aan een cultstatus van jewelste. Kijk alleen al naar de enorme toeloop bij het optreden van Belle & Sebastian op Motel Mozaique 2002 in Rotterdam, waar mensen naar verluid stonden te huilen omdat ze er een uur voor aanvang niet meer in mochten.

Verhaaltjes

Het door Trevor Horn (de man achter Frankie Goes To Hollywood) geproduceerde Dear Catastrophe Waitress vormt een nieuw hoogtepunt in de reeds indrukwekkende geschiedenis van de band. De twaalf liedjes zijn stuk voor stuk bloedmooi, zowel qua compositie als tekstueel. Murdoch neemt je mee in zijn gedachtenwereld en vertelt kleine verhaaltjes, bijvoorbeeld over het de serveerster en over een jongen die anders is dan anderen en daarmee wordt gepest in het ontroerende Lord Anthony.

Ook al zijn de teksten niet altijd even vrolijk, de liedjes hebben stuk voor stuk een opbeurende ontertoon. Zelfs een van de hoogtepunten van het album, I’m A Cuckoo, bestaat uit een zeer persoonlijke tekst over verlies gemiste kansen, en meer van dat alles, terwijl het liedje zó opbeurend klinkt dat je er meteen dolgelukkig van wordt: “There’s something wrong with me, I’m a cuckoo.”

Geluk

~

Hiermee kom ik op de belangrijkste kwaliteit van Dear Catastrophe Waitress. Het album heeft nog meer dan voorgangers The Boy With The Arab Strab (1998) en Fold Your Hands Child, You Look Like A Peasant (2000) de eigenschap om gelukkig te maken. Veel mensen, inclusief mijzelf, nemen in ongelukkige tijden een toevlucht tot depressievere muzieksoorten, zodat zij lekker kunnen meelijden met bijvoorbeeld Eddie Vedder in Black of Thom Yorke in Exit Music. Ik denk echter dat Dear Catastrophe Waitress een zachtere remedie is tegen negatieve gevoelens. Overigens ook zeer geschikt voor happy people. Oordeel zelf:

When the half light makes for a clearer view
Sleep a little more if you want to
But restlessness has seized me now, it’s true
I could watch the dreams flicker in your eyes
Lying here asleep on a sunbeam
I wonder if you realise you fascinate me so

Think about a new destination
If you think you need inspiration
Roll out the map and mark it with a pin
I will follow every direction
Just lace up your shoes while I’m fetching a sleeping bag, a tent…
Another summer’s passing by
All I need is somewhere I feel the grass beneath my feet
A walk on sand, a fire I can warm my hands
My joy will be complete

(tekst van het nummer: Asleep On A Sunbeam door Stuart Murdoch)

Link:

http://www.belleandsebastian.com