Muziek / Album

Ane en haar gitaar

recensie: Ane Burn - Spending Time with Morgan

Ane Brun is een blonde Noorse die in Stockholm woont. Haar gitaar noemt ze Morgan en haar debuut CD Spending Time With Morgan. Ze zou dit jaar op Eurosonic optreden. Maar omdat het aanbod aan Noorse kwaliteit dit jaar zo groot was, moest ze genoegen nemen met een “unplugged” sessie in een Groningse platenzaak. Daar wist ze mij samen met Morgan te betoveren.

Haar CD klinkt wat minder spartaans. Strijkers, een tweede stem; het klinkt allemaal wat gladder dan in die bewuste Groningse platenzaak. Ane Brun kan veel met haar stem. In de opener Humming One Of Your Songs klinkt ze als Sinead O’Connor terwijl ze in andere songs als Ilse de Lange, Mathilde Santing of Norah Jones klinkt. Uit mijn voorbeelden blijkt wel dat we hier met een uitzonderlijk goede zangeres te maken hebben die bovendien ook niet aan een bepaalde stijl vastzit.

dEUS

Ze zegt zelf beïnvloed te zijn door Nick Drake en Joni Mitchell. Deze twee artiesten zijn niet toevallig ook de grote voorbeelden van Tom Barman, het creatieve brein van dEUS. Vooral in songs als het prachtige One Off en Headphone Silence vraag ik me serieus bij de intro af of ik niet per ongeluk de CD van Guy van Nueten en Tom Barman in de CD wisselaar heb gedaan.

Dijk

Mijn enige kritiek op deze CD is dat het snel wat saai wordt. Ik bedoel, onze baby slaapt er goed op, daar niet van. Maar na twee draaibeurten verlang ik naar wat stevigers. Voor de rest is Ane Brun een uitzonderlijk talent uit Noorwegen met een dijk van een stem die volgend jaar gewoon op het hoofdpodium van Eurosonic moet staan.