Lichtzeefdrukken op een hete zolder
.
Het evenement was breed opgezet om de bezoekers kennis te laten maken met verschillende vormen van fotografie. Zo was er de mogelijkheid collagetechnieken toe te passen met Elza Jo, die foto’s in stukjes knipt en er stof of andere materialen opplakt. Corriette Schoenaerts gaf een workshop over het bouwen van een foto-installatie. Ook de modefotografie ontbrak niet, evenals de cocktails, want het moest vooral een feestje worden. De avond stond gedeeltelijk in het teken van de Red Bull 5 Pics Contest. Iedereen kan hiervoor, nog tot 30 mei, vijf foto’s insturen. Vervolgens moet je jezelf promoten, want er wordt op internet gestemd en de meeste stemmen tellen. De tien hoogstgenoteerde deelnemers werden gefêteerd tijdens het Foam_Lab evenement.
Tekenen met licht
De tien uitverkorenen van de Red Bull-wedstrijd zouden een exclusieve masterclass van reclamefotograaf Tom van Heel volgen. Helaas voor hen ging die niet door: Van Heel was ziek. Ter compensatie had de organisatie Jaron Korvinus bereid gevonden de masterclass over te nemen. Korvinus zou die avond al een workshop geven, maar deze werd dus op het allerlaatste moment omgedoopt tot ‘masterclass’ en was alleen voor de genomineerden toegankelijk. Een mazzeltje voor mij was dat ik er ook bij mocht zijn. De tien jonge fotografen kwamen wat bedaard binnen. De spanning werd voor hen nog opgevoerd door een boodschap van Tom van Heel: hij had hun werk bekeken en werd er niet vrolijk van. Hij hoopte dat ze wat meer creativiteit zouden tonen tijdens de masterclass. Je kunt nog zoveel vrienden mobiliseren om hun stem op je uit te brengen, het bleek wel dat een professionele mening meer om het lijf heeft. Daar konden ze het voorlopig mee doen, maar de zinnen waren op scherp gezet voor de les van Korvinus.
Korvinus maakt lichttekeningen. Zelf doet hij dit veelal in de openbare ruimte. Plaats een camera op een statief, stel een lange sluitertijd in en maak met een sjabloon of lampje een tekening en klaar. Wel zelf op tijd wegwezen, anders kom je ook in beeld. Zo tekende hij bijvoorbeeld een reuzeslak die bij nacht de weg oversteekt, of een man die in een donker steegje tegen de muur ineenzakt. Maar wat had hij voor ons op de zolder van Foam in petto? Hij had van karton een stad nagebouwd, met flatgebouwen, wolkjes, een brug en een rivier. We werden uitgedaagd voorwerpen aan de stad toe te voegen. Je kon met een lichtje in de lucht tekenen, of een sjabloon maken. Iedereen kwam wat aarzelend op gang. Met de woorden van Van Heel in het achterhoofd was de druk om met een origineel idee te komen voelbaar. Vrij snel werd er echter lustig getekend en geknipt en verschenen de eerste parachutespringers, boten en draken. Anderen stonden met hun lichtje te oefenen op een tekening of spiegelbeeldschrift.Bij het nemen van de foto’s werd het echt leuk. Zo’n tien mensen in het decor en tien camera’s op statieven om de boel vast te leggen. Korvinus gaf als dirigent aanwijzingen. Na de piepjes van de zelfontspanners had iedereen vier tellen de tijd om z’n lichtkunstje te doen en vervolgens ergens in het decor te verdwijnen. Dat viel nog niet mee. Her en der vielen flatgebouwen om en torenden lampjes boven de stad uit. Maar oefening baart kunst en na een aantal foto’s liep het behoorlijk gesmeerd. Voor de meesten was dit de eerste ervaring met deze fotografietechniek. Korvinus gaf zijn masterclass met veel overtuiging en bracht met gemak zijn plezier in het werk over op alle deelnemers. Vooral de mogelijkheden van het werken met de sjablonen, waardoor je in feite zeefdrukken maakt met licht, werden enthousiast onderzocht.
To Sang
Na deze spannende uurtjes op de warme zolder waar de lucht bezwangerd was met de penetrant zoete geur van energiedrankjes, bleken de andere workshops ook afgelopen te zijn. Veel mensen gingen weg, op zoek naar ander vertier. De overgeblevenen waren druk bezig elkaar te fotograferen in de decors à la To Sang, de beroemde Chinese portretfotograaf uit de Amsterdamse Pijp. Ook kon je nog deelnemen aan de doorlopende workshop van fotograaf Anne de Vries. Hij had voor de gelegenheid een studio ingericht met licht, een decor en een model. Je kon hier met een geprepareerde camera naar binnen en je twee minuten lang een geheel zelfstandig modefotograaf wanen.
Tomek Sakowski probeerde dit uit. Toen hij de studio binnenliep, lag het model lekker een appeltje te schillen. Groot gelijk, zij was veruit de meest gefotografeerde vrouw van de avond en er stond nog een lange rij mensen te wachten. Maar Tomek nam geen genoegen met haar momentje pauze en liet haar een helm dragen. Ze kwam weer in actie, schoof de klep van de helm open en begon het appeltje gevaarlijk dicht bij haar mond in stukken te snijden en op te eten. Toen waren de twee minuten alweer voorbij. Na deze verhitte ervaringen zijn we maar een biertje gaan drinken in het café van Foam waar iedereen elkaar nog steeds aan het fotograferen was. De bezoekers hadden zeker plezier in fotografie deze avond. Enige verdieping was er alleen voor hen die een plaatsje hadden bemachtigd in een van de workshops. De anderen liepen elkaar wat lukraak te fotograferen in het gebouw, met veel plezier, dat wel.