Film / Films

Dodelijk saai

recensie: Dead Snow

.

In de oneindige reeks films met zombies, dit keer een variant die we nog niet vaak hebben gezien. Zijn de levende doden an sich al verschrikkelijk genoeg, als het ook nog eens gaat om nazi’s kun je je borst nat maken. Het Noorse Dead Snow (Død snø) gaat uit van deze even simpele als geniale ingeving. Lang geleden in een land hier ver vandaan…

~

Helemaal origineel is dat idee overigens niet. Enig zoeken levert obscure werkjes als Shock Waves (1977) en Le lac des morts vivant (1981) op. Recenter werd in 2003 in – jawel – Nederland begonnen met de productie van Worst Case Scenario, een film waarin nazizombies een Waddeneiland overspoelen. Verder dan een effectieve trailer (nog terug te vinden op internet) kwam het helaas niet; geldgebrek deed de film de das om. Maar wie weet kan deze productie ooit nog eens uit de dood herrijzen; Dead Snow lost de belofte namelijk niet in.

Blokhut
In Dead Snow reist een stel vrienden af naar een afgelegen blokhut ergens in de besneeuwde bergen van Noorwegen. Op een avond arriveert opeens een vreemde man die vertelt wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog voor ergs in de omgeving is gebeurd en dat er nog steeds vreemde dingen plaatsvinden. Driemaal raden wat er met hem gebeurt als hij ’s nachts helemaal in z’n eentje in een tentje ligt. Niet lang erna wordt de jongeren de ernst van de situatie duidelijk als hun blokhut door een ondode Einsatzgruppe belaagd wordt en dat heeft iets te maken met een doosje met kostbaarheden dat vlak ervoor wordt gevonden.

~

Leuk idee, maar helaas een slechte uitvoering. De personages zijn van bordkarton, enorm oninteressant en gespeeld door beperkte acteurs. Door hun geleuter in de sneeuw lijkt het wel alsof je naar Snowfever zit te kijken in plaats van horror. Als de zombies eindelijk in actie komen, wordt het vervolgens nergens echt eng. Regisseur en coscenarist Tommy Wirkola probeert het te vaak te zoeken in de comic relief, maar daarvoor ontbreekt weer een belangrijk ingrediënt: humor. Bovendien wringt er verhaaltechnisch nogal wat aan bijvoorbeeld de plotselinge introductie van de vreemde man en het belang van het kistje met kostbaarheden.

Kettingzaag

Is dan werkelijk alles slecht aan de film? Niet helemaal. De zombies zien er goed uit en er is welgeteld één scène die de film een glimp van z’n potentieel laat zien. Met een vette knipoog naar vooral The Evil Dead wordt met behulp van onder andere een kettingzaag en een op een sneeuwscooter gemonteerde mitrailleur een peloton nazizombies vakkundig én bloedig over de kling gejaagd. Het is een zeldzaam moment dat horror, gore en humor elkaar wel vinden. Eén geslaagde scène is echter onvoldoende om de film te redden.

Als enige extra’s staan er een aantal trailers op de dvd.