Film / Films

De wrok van een slechte DVD

recensie: The Grudge (Special Edition)

Aangezien vrijwel elke film die het in de bioscoop redelijk goed heeft gedaan een special edition DVD in de winkels krijgt, kon een dubbelaar van The Grudge niet uitblijven. In een mooi (maar krasgevoelig) hoesje liggen twee schijfjes op de echte liefhebbers te wachten. Ieder ander kan deze editie namelijk maar beter links laten liggen.

~

De film zelf, op de eerste disc, gaat over Karen (Sarah Michelle Gellar), een verpleegkundige die de zorg van een demente dame op zich neemt. Met het huis van die vrouw is echter flink wat mis: iedereen die binnen is geweest, krijgt te maken met de grudge, oftewel wrok, van de bewoners die er ooit zijn vermoord. Karen zal er dus voor moeten zorgen deze schimmen te slim af te zijn. De hele film speelt zich af in Japan, wat niet vreemd is, omdat het een (her)verfilming is van Ju-On, een Japanse horrorfilm.

Commentaar

Het meest opvallende aan de eerste disc is het ontbreken van een commentaar. Op vrijwel elke dvd staat tegenwoordig wel een commentaarspoor van een enthousiaste regisseur. Nu is het zo dat regisseur Takashi Shimizu alleen Japans kan, maar ondertitels hadden daar gemakkelijk wat aan kunnen doen. Het was leuk geweest wat meer inzicht te krijgen in deze verfilming van Ju-On, nota bene van dezelfde regisseur.

Bonusdisc

De zogeheten bonusdisc heeft veel minder te bieden dan de titel doet denken. De behind the scenes bestaat uit niet veel meer dan een stuk of vijftig uitermate saaie stukjes film van korte opnames achter de schermen. Het is hier slechts kijken naar een lachende Sarah Michelle Gellar, zonder enig commentaar of toelichting, een draaiende camera of een script. De film clips zijn gewoon scènes uit de film, op sommige punten ietwat aangepast, maar totaal niet vernieuwend. Voor zulke dingen bestaat de chapter selection.

Interviews

De vier interviews bieden ook niets nieuws. Sarah Michelle Gellar en Jason Behr (Doug) prijzen elkaar en de regisseur de hemel in, en vertellen dat het werken in Japan zo verschrikkelijk leuk is. Regisseur Shimizu vertelt, met behulp van een tolk die overal doorheen praat, dat het verfilmen van zijn eigen film uiteraard een ontzettende uitdaging was, zeker omdat Amerikanen zo anders zijn dan Japanners. Tenslotte mag producer Sam Raimi alle bovengenoemden nog even een veer in de reet steken.

Verder bestaat de bonusdisc uit niet meer dan wat vage, bij elkaar geraapte sound bites van alle acteurs, een fotogalerij met maar tien foto’s en ten slotte wat televisiereclames en de broodnodige trailers. Het mag duidelijk zijn dat deze special edition helemaal niet zo speciaal is. Zelfs aan de menu’s lijkt geen aandacht te zijn besteed. In ieder geval sluiten de extra’s mooi aan op de film: ze zijn allebei het kijken eigenlijk niet waard.