Film / Serie

Verplichte kost voor Hillary

recensie: Veep, seizoen 4 (dvd)

Even dachten we met Donald Trump de vleesgeworden politieke satire te hebben gekregen, totdat we ontdekten dat al die zotte oneliners door heel veel Amerikanen werden geloofd. En dan ineens is zo’n losgeslagen presidentskandidaat niet zo lollig meer.

Gelukkig valt er dankzij de sublieme komedie Veep nog wel degelijk wat te lachen met de Amerikaanse politiek, hoewel de schrijvers, in al hun overdrijving, de realiteit toch aardig dicht benaderen.
De oerversie van de politieke komedie is natuurlijk Yes minister, een serie die nog steeds favoriet is bij politici en andere overheidsdienaren, omdat het laat zien dat de ambtenaren eigenlijk het land regeren. De Schot Armando Iannucci blies het genre nieuw leven in met de reeks The thick of it, een soort ADHD-versie van Yes minister. Zijn meesterlijke speelfilm In the loop stak de draak met de Trans-Atlantische machtspolitiek. Met de HBO-komedie Veep stak hij enkele jaren geleden de oceaan over om daar inmiddels het ene na het andere glimmende beeldje te verzamelen.

Incompetente staf

De serie draait om Selina Meyer, een voormalig senator die ooit een gooi deed naar het Amerikaanse presidentschap, weg werd gepromoveerd als vice-president, maar aan het einde van het derde seizoen onverwacht geroepen werd tot het hoogste ambt. Net nu ze zich wilde voorbereiden op een nieuwe gooi naar het presidentschap krijgt ze ineens te maken met grote verantwoordelijkheden die haar peilingen niet bepaald goed doen. Haar incompetente staf wordt voor deze gelegenheid uitgebreid met wat nieuwe stuntelende ja-knikkers en hielenlikkers. Een heel team aan woordvoerders en spin doctors zijn nodig om alle fouten weg te poetsen.

Vrouwelijke president

Veep is gefilmd in documentaire Office-stijl en stapelt razendsnel grap op grap. Alle hoofdpersonen lijken aan Tourette te lijden, wat culmineert in een niet aflatende reeks beledigingen. Hilarisch is de aflevering waarin Meyer tijdens de partijconventie razendsnel een running mate moet kiezen. De oorspronkelijke kandidaat moet zich wegens prostaatklachten afmelden, de gedroomde etnische running mate kan de grofgebekte president niet verenigen met zijn christelijke familiewaarden en een affiche met twee vrouwelijke kandidaten is ook al geen optie. ‘De kiezers zouden meteen denken dat we elkaar de hele dag liggen te beffen’, aldus Meyer.

De kandidaat die uiteindelijk als running mate samen met haar de campagne gaat voeren, – Tom James, een heerlijk onderkoelde rol van Hugh Laurie – overstijgt de presidentskandidaat al snel in populariteit.       Het is de zoveelste vernedering die Meyer in deze serie moet slikken. Een kolfje naar de hand van actrice Julia Louis-Dreyfus, bekend van Seinfeld, die de eerste vrouwelijke president van de VS het juiste mengsel geeft van blinde ambitie en een teflonlaag waarlangs elke tegenslag weer afglijdt.  Messcherpe satire dit, en verplichte kost voor Hillary.