Film / Films

Animatietrein is geen TGV

recensie: The Polar Express (Special Edition)

De wereld van de animatiefilm is aan vele veranderingen onderhevig. Waar eerst Disney heerste zijn nu vele kapers op de kust. Met Pixar voorop snoepen de nieuwkomers steeds meer marktaandeel af van deze oude monopolist. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door een andere stijl (minder zoetsappig) maar veelal ook door nieuwe technieken. The Polar Express is een film die het vooral van het laatste moet hebben.

Bij het uitbrengen van The Polar Express werd vooral aandacht besteed aan het feit dat deze animatiefilm geheel gebaseerd is op motion capture: de acteurs worden in een speciaal pak gehesen en volgeplakt met sensoren. Met een speciale camera worden alle bewegingen van de acteur digitaal vastgelegd. Vervolgens wordt alles in de computer voorzien van de nodige opmaak, zoals huid, haren en kleding. Zo krijg je dus een animatie die heel natuurgetrouw overkomt op de kijker.

Nieuw

~

Toen deze animatiefilm in de bioscoop kwam werd er gerept van een unieke, nog nooit eerder vertoonde, techniek die het genre van de animatiefilm op een nieuw niveau zou brengen. Dit is nogal overdreven. De motion capture-techniek was al eerder toegepast, met als ultieme voorbeeld uiteraard Gollum uit de Lord of the Rings. Het was echter nog nooit zo allesomvattend toegepast. Bijna alle karakters in The Polar Express zijn door motion capture tot leven gebracht. En de belangrijkste rollen zijn allemaal door Tom Hanks gedaan. Zo stond zijn digitale lichaam garant voor de rollen van de conducteur, het jongetje, de zwerver, Scrooge en de kerstman.

Oud

Afgezien van de nieuwe technieken verschilt The Polar Express echter nauwelijks van de oude vertrouwde Disneyfilms; ook hier hebben we te maken met een feel good movie. Het verhaal gaat over een jongetje dat zijn geloof in de kerstman dreigt te verliezen. Vervolgens komt hij op kerstavond in een avontuur terecht, dat er uiteindelijk voor zorgt dat hij zijn geloof hervindt. Na de nodige opofferingen en ontberingen eindigt de film onder een warme deken van liefde en geluk. Het oude Disneytrucje in een nieuw jasje.

Versleten

Oud wil echter niet zeggen dat het versleten is. The Polar Express vertelt heel gedegen een klassiek kerstverhaal en illustreert dat met schitterende beelden. De motion capture werkt hier en daar zo goed dat je soms even denkt dat er echte acteurs door het beeld stappen. Daarnaast is de manier waarop je een verhaal brengt misschien wel net zo belangrijk als de inhoud van het verhaal zelf. Het verhaal van The Polar Express mag dan niet uitblinken door originaliteit, het is wel een goed gebracht verhaal. Het houdt je mede dankzij de visuele kracht aan de buis gekluisterd tot het laatste moment.

Extra

~

Daarnaast hebben we ook nog disc 2 met alle extra’s erop. Uiteraard ontbreekt ook bij deze Special Edition niet een making of. In dit geval is hij echter vrij summier. Als je al eerder gezien hebt hoe motion capture werkt of hoe digitale animatie tot stand komt, dan mis je aan deze versie niets. Verder worden de diverse rollen van Tom Hanks nog even aangestipt, zie je de zanger van de titelsong een liveoptreden doen, kun je een spelletje spelen dat behoorlijk saai is en zie je wat mensen heel positief praten over elkaar en over het tot stand komen van de film. Al met al een nogal standaard bonus-dvd. Wat de dvd echter van de ondergang redt is de toevoeging van de demo van het gelijknamige computerspel. Door deze op je pc te installeren kun je na het bekijken van de film nog heel wat tijd achter je computer doorbrengen om het avontuur zelf nog even dunnetjes over te doen.

Huiselijk

The Polar Express is een gedegen product met weinig uitschieters. De film is niet slecht, de bonussen zijn dat ook niet. Maar van beide had je misschien gewoonweg net iets meer verwacht, zeker gezien de ophef die de makers er zelf over hebben gemaakt. Uiteindelijk is het gewoon een leuke film geworden die in de maanden voor kerst voor een knus avondje huiselijk vermaak zal zorgen. Niets meer en niets minder.