Film / Films

Bring It On

recensie: Bring It On

Cameron Diaz, Lauryn Hill, Uma Thurman, Madonna, Halle Berry, Raquel Welch, Dwight D. Eisenhower, Kirsten Dunst, Shirley MacLaine, Priscilla Presley, Samuel L. Jackson en Steve Martin zijn allemaal cheerleader geweest. Zo zien we maar weer eens waar je met wat aanmoediging kan komen. Cheerleading is een echt Amerikaans fenomeen gebleven, het schaamrood stijgt me naar de kaken wanneer ik die stumperdjes zie die de Amsterdam Admirals proberen aan te moedigen. In Amerika gebeurt dit fenomeen tenminste op een dermate profesionele wijze dat er studiebeurzen te verkrijgen zijn voor de zogenaamde ‘stunters’, de jongens die de meisjes de lucht in gooien. Zo hoort het.

~

Bring it On wordt om onverklaarbare redenen in Nederland uitgebracht onder de titel Girls United. Ook is het jammer dat de film slechts in Alkmaar, Arnhem, Eindhoven, Maastricht en Venlo draait. Bring It On is namelijk een erg vermakelijke en blije komedie waarmee je dag niet meer stuk kan.

Kirsten Dunst is de populaire Torr Shipman die in de harde cheerocratie tot nieuwe aanvoerdster van het Rancho Carne Highschool cheerleaderrteam is gekozen. Haar team is niet zomaar een team, ze zijn al vijf keer nationaal kampioen geworden. Torr is een cheerleader met een doel. Wanneer een van de cheerleaders uit de handen van een stunter glipt en ten aarde stort wordt het dringend tijd voor een invalster. Zie hier Eliza Dushku als Missy. In de ogen van de andere cheerleaders een geboren überdyke. Maar Missy is goed, en kwaliteit komt altijd van pas.

Op de weg naar de nationale kampioenschappen stapelt het ene probleem zich op de ander: ruzie met een zwart cheerleaderteam over gestolen cheeracts, jaloezie, verliefdheden en nog veel meer van die highschool kwaaltjes. Alles is bij voorbaat bekend, maar dat is dankzij de feestelijke aanpak en invulling juist erg grappig en bevredigend.

83% van de cheerleaders schijnt gemiddeld een B of hoger te scoren op school. Het zijn harde tijden voor de liefhebbers van domme naïeve dansende meisjes. Gelukkig zijn er films.