Als het leven maar een dag duurt
In Het Leven uit een Dag, het boek van A.F.Th. van der Heijden dat in 1988 verscheen, duurt een mensenleven exact een dag. In die ene dag moet er geleerd, liefgehad, gevreeën en gestorven geworden. Alle belangrijke gebeurtenissen vinden maar één keer plaats. Na de seks verschrompelen de geslachtsdelen en ebt de liefde vanzelf weg. Zo krijgt de onenightstand een heel nieuwe betekenis.
Gezwollen taal
Het is een intrigerend uitgangspunt voor een film. In eerste instantie lijdt Het leven uit een dag echter onder het feit dat er veel moet worden uitgelegd. Bovendien wordt dat gedaan in de gezwollen taal die kenmerkend is voor A.F.Th.’s oeuvre. Niet alle acteurs kunnen daarmee uit de voeten. Naarmate het verhaal vordert neemt het geworstel met de tekst af, maar echt op gang komt de film pas nadat Gini en Benny de doodstraf hebben gekregen.
Script met beperkingen
Tegelijkertijd heeft de tweede helft te lijden onder de minder sterke eerste helft. Omdat de karakters snel verliefd moeten worden voor ze sterven, leer je ze als kijker niet goed kennen. Het gevolg is dat je hun belevenissen afstandelijk gadeslaat. Matthijs van de Sande Bakhuyzen slaat zich er heel behoorlijk doorheen, maar debutant Loïs Dols de Jong heeft soms zichtbaar moeite met de beperkingen in het script.