Poëtische aanpassingen

Voor degenen onder ons die geboren zijn in de jaren zeventig en tachtig kan het boek Krabat — Meester van de zwarte molen een aantal bellen doen rinkelen. Het sfeervolle sprookjesverhaal van Otfried Preussler is een ware klassieker die voor jong en oud al dertig jaar tot de verbeelding spreekt.
~
Krabat (David Kross uit The Reader) is een veertienjarige bedeljongen die, op zoek naar een beter leven, in de leer gaat bij een molenaar. Samen met elf andere jongens wordt hij niet alleen onderwezen in het molenaarsvak, maar ook in de duistere toverkunsten. Maar, zoals de oudste molenaarsleerling Tonda (Daniel Brühl uit Inglourious Basterds) waarschuwt, alles heeft een prijs.
Grimmige sfeer
Kreuzpaintner heeft de grimmige en mystieke sfeer van het boek goed weten te vertalen naar het witte doek. De claustrofobische ruimtes in de molen zijn perfect verbeeld als gevangenis voor de twaalf molenaarsleerlingen. Ook de casting van acteurs met bijna karikaturale fysieke kenmerken werkt sterk in het voordeel van de film.
~
Sterker einde
Andere aanpassingen ten opzichte van de bron zijn echter sterker. Waar de spanningsopbouw in het begin van de film ten opzichte van het boek minder sterk is, is de opbouw naar het einde juist veel spannender. Kreuzpaintner heeft bovendien gekozen voor een afwijkend einde. De ontknoping van de film is poëtischer dan die van Preussler, wat de film een stuk interessanter
maakt dan het boek, waarin het haastig afgeronde einde een enorme anticlimax is.
Voor de lezers die het boek kennen, levert de film hoe dan ook meer nostalgische bevrediging van jeugdherinneringen dan Michael Bay met zijn Transformers kon bieden. Mooie plaatjes, een interessant verhaal en een duistere sfeer maken hem voor elke kijker interessant.