Film / Films

Autumn In New York

recensie: Autumn In New York

.

Om met de deur in huis te vallen: Autumn In New York is een vreselijke film.

Uit piëteit voor een regisseur of acteur is het lullig om alle gedane moeite in een keer weg te vegen, maar soms kan het niet anders.
Het maakt mij niet uit waar een film over gaat, zolang het maar goed gedaan wordt. Juist dit is niet het geval bij Autumn in New York. De taglines beloven veel goeds: “She learned him how to love… He learned her how to live” en ook mooi: “He fell in love for the first time… she fell in love forever.”

Maar dat is allemaal gelul, niets van dit alles klopt!

Richard Gere is de rijke, succesvolle en o zo aantrekkelijke restaurateur Will Keane. Alle vrouwen vallen natuurlijk als een blok voor hem en zien hem als de ideale man. Will denkt hier anders over, hij ziet een vrouw slechts als sexpartner, om haar na een paar keer neuken weer in te ruilen voor een nieuwe. Winona Ryder is de jonge, lieve, naïeve maar ongeneeslijke zieke Charlotte – een mooie prooi voor sexy Gere!

Wat liefde en romantiek moet worden gaat niet verder dan wat dom gegrijns en slechte seksscènes. Onze Richard Gere houdt zoveel van Winona dat hij op slag een leuke andere vrouw op het dakterras neukt (“She learned him how to love…”) En waarom? Jawel: zoete lieve Richard Gere is bang voor de liefde! Kunnen we nou echt niets beter verzinnen!? Gelukkig excuseert Gere zich uitmuntend: “You’re a kid and I’m a creep.” Touché Gere – ik had je niet beter kunnen typeren.

Maar dan komt Gere erachter dan Winona ziek is, ongeneeslijk ziek! Winona is cool en wil niet geholpen worden, maar Richard vindt dit niet leuk en gaat op reddingstocht. Maar Richard, vergeet je niet iets? “Too much sex melts the brain!”
Natuurlijk gaat Winona dood. Het allerergste is dat Richard verdrietig alleen achterblijft… Richard heeft veel geleerd van de liefde.

Eerlijk is eerlijk, de cinematografie van Changwei Gu is prachtig maar niet besteed aan deze film; het is zoiets als urine in een mooi kristallen wijnglas schenken: het ziet er mooi uit, maar valt niet te drinken.