Film / Films

Onwaarschijnlijke piratenhit

recensie: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Boeken, tv-series, obscure Franse films en videospelletjes: de voedingsbodem voor nieuwe Hollywoodfilms is rijk. Afgelopen zomer werd daar een nieuwe inspiratiebron aan toegevoegd. Het leek de studiobazen bij Disney namelijk wel een leuk idee om een van hun populairste attracties, Pirates of the Caribbean, als uitgangspunt te nemen voor een film in een genre dat al tientallen jaren op sterven na dood leek: de piratenfilm. Ik ken weinig mensen die niet in een cynische lachbui schoten toen ze dit nieuws hoorden. Maar het gegrinnik verstomde al gauw toen de cijfers binnenrolden. Pirates of the Caribbean was een enorme hit, en niet alleen bij het publiek: op dit moment staat de film op nummer 230 in de IMDb Top 250, nog boven erkende meesterwerken als JFK en The Sweet Hereafter.

~

Hoewel dat een beetje te veel eer is voor deze ultieme popcornfilm, staat het toch als een paal boven het zeewater dat Pirates meer dan twee uur dolle pret is. Dit is vooral te danken aan de heerlijk overacterende hoofdrolspelers en het verhaal, dat tegen alle verwachtingen in niet eens zo heel slecht is. Natuurlijk draait het zoals in elke piratenfilm om een schat, een mooie jonge vrouw en een slechte kapitein, maar Pirates voegt daar een bovennatuurlijk element aan toe. Door de vloek uit de titel is de bemanning van het schip de Black Pearl onsterfelijk geworden, wat betekent dat de piraten in het maanlicht eruitzien als half vergane skeletten. Voeg daar nog Johnny Depp aan toe, die zijn geweldige rol van de altijd dronken kapitein Jack Sparrow speelde met Rolling Stone Keith Richard in het achterhoofd.

Gatenkaas

Alles klopt gewoon aan deze film, en dat is wel eens verfrissend na al die blockbusters met verhaaltjes die eerder lijken op gatenkaas dan Camembert, als je begrijpt wat ik bedoel. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat er ‘maar’ vier schrijvers aan de film meewerkten, in tegenstelling tot veel moderne grote actiefilms die soms wel vijftien schrijvers verslijten in een poging de film zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor het publiek – geen wonder ook dat de plots van die films volledig uitgekauwd zijn als ze eenmaal het scherm bereiken. Maar Pirates blijft op vrijwel alle momenten leuk, hoewel de film best een kwartiertje korter had mogen zijn.

Teveel gelul

Voor zo’n grote bioscoophit mag je een uitgebreide dvd verwachten, en Disney stelt met Pirates of the Caribbean niet teleur. Allereerst zijn daar maar liefst drie audiocommentaren: de eerste met regisseur Gore Verbinski en ster Johnny Depp, de tweede met acteurs Keira Knightley en Jack Davenport, aangevuld met een apart opgenomen interview met producent extraordinaire Jerry Bruckheimer, en het derde commentaar is van de schrijvers Stuart Beattie, Ted Elliot, Terry Rossio en Jay Wolpert. Nu is me al vaak opgevallen dat acteurs de minst interessante mensen op een filmset zijn, en ook hier hadden de makers er beter aan gedaan de eerste twee commentaren te combineren. Er wordt gewoon teveel geluld en te weinig echte informatie gegeven om dik twee uur naar te moeten luisteren. Het schrijversteam praat daarentegen wel over interessante zaken als structuur, karakterontwikkeling en de opzet van actiescènes.

Weinig diepgravend

De tweede disc uit deze mooi verpakte set staat vol met leuke maar weinig diepgravende mini-documentaires over de standaardonderwerpen: de voorbereiding, de acteurs, de stunts en visuele effecten, de muziek, enzovoort. We hebben het allemaal al eens eerder gezien, hoewel de sfeer op de set er bijzonder vrolijk uitziet. Jerry Bruckheimer is al jaren een enthousiast amateurfotograaf en hij mag ook op deze dvd zijn kiekjes laten zien met begeleidend commentaar. Het Logboek van een schip laat in amateurbeelden de reis zien van de Lady Washington, een replica van een 18e-eeuws schip dat van Los Angeles naar de Cariben werd gevaren om daar dienst te doen als het heldenschip Interceptor. Al met al krijg je met deze dvd een degelijke maar weinig vernieuwende blik op het maken van een grote Hollywoodfilm.

Gezien de bezoekersaantallen die de film afgelopen jaar trok, is de kans groot dat je de film al eens gezien hebt. Je weet dus zelf wel of je Pirates of the Caribbean nog eens wilt zien in je eigen huiskamer. Voor de mensen die hem gemist hebben, is het ook niet moeilijk: Pirates is een van de vermakelijkste films van de afgelopen tijd, en je hoeft voor deze piraten niet eens naar Disneyland!