Film / Films

Thaise films op dvd

recensie: Born to Fight // The Unborn // Baytong

Het westerse cultsucces van recente genrefilms als Shutter, Ong Bak en The Eye en de bij filmhuisgangers geliefde Tropical Maladay en Beautiful Boxer hebben de Thaise cinema de laatste jaren op de wereldkaart gezet. Daarom verschijnen er in Nederland de laatste maanden met enige regelmaat Thaise films op dvd; helaas is maar één daarvan de moeite waard.

~

Born to Fight (Kerd ma lui, Panna Rittikrai, 2005) is een aanstootgevend domme film. De belegering van een dorpje door terroristen wordt als excuus gebruikt voor een absurd overdreven nationalistische revolte van de dorpelingen, die allemaal hun vechtkunsten mogen laten blijken. Voor wie een film als Ong Bak (gemaakt door een deel van dezelfde makers) gezien heeft, ligt de enige nieuwwaarde van deze film erin dat al deze karakters door voormalige sportsterren gespeeld worden. Het enige dat de moeite waard is, is een reeks adembenemend halsbrekende stunts, die gelukkig ook in de trailer getoond worden, zodat je de film in zijn geheel kunt overslaan. Van zulke vechtpulp gaan er in Thailand inmiddels dertien in een dozijn over de toonbank (binnenkort verschijnt bij ons Honour of the Dragon) maar slechter dan Born to Fight is moeilijk denkbaar.

Oppervlakte

The Unborn (Bhandit Thongdee, 2003) is van hogere kwaliteit, maar niet meer dan een capabele genre-oefening. Niemand die de recente golf van Aziatische griezelfilms heeft gezien, zal opkijken van dit verhaal van een zwanger meisje dat lastig gevallen wordt door een rancuneus spook.

~

Nonzee Nimibutrs Baytong (OK Baytong, 2004) is aanzienlijk sterker, en representeert een genre van ‘lieve’ films, waar de kaskraker My Girl (2003) ook toe behoort. Een jonge monnik verlaat het klooster om zorg te kunnen dragen voor zijn nichtje, en leert de buitenwereld zo voor het eerst kennen. De meeste clichés die bij zo’n verhaal horen zijn aanwezig, maar Baytong is goed geacteerd, met veel geduld en gevoel voor menselijke details verbeeld en derhalve innemend. Terloops ontwikkelt zich nog een politiek getinte subplot, maar echt serieus wordt die nooit, zodat de film aan de oppervlakte blijft hangen en nooit echt buiten het kader van de verwachtingen treedt. De regisseur is een van de meest succesvolle Thaise filmmakers: Nimibutr was verantwoordelijk voor de spookfilm Nang Nak en een onderdeel van de griezelomnibus Three, maar produceerde ook het gros van de Thaise kassuccessen van de afgelopen jaren. De Thai heeft duidelijk een lucratief filmtalent, dat ver boven de capaciteiten van vele pulpfilmers uitstijgt.

Born to Fight en The Unborn verschenen bij distributeur Paradiso; Baytong bij Total Film. Geen van de dvd’s bevat noemenswaardige extra’s.