Dezelfde oorlog vanuit een nieuw perspectief

Toen de Amerikanen op 19 februari 1945 het eiland Iwo Jima in de Stille Oceaan aanvielen, verwachtten ze de Japanners na een korte, bloederige strijd te kunnen verslaan. De Japanse soldaten, onder leiding van generaal Tadamichi Kuribayashi, hielden het echter maar liefst veertig dagen vol. Voor het eerst (en zeker niet voor het laatst) merkten de Amerikanen dat je er met een groter leger alleen nog niet bent, en in Clint Eastwoods film Letters from Iwo Jima wordt dit pijnlijk duidelijk.
~
Twee films over Iwo Jima
Eerder maakten Eastwood en Haggis Flags of our Fathers, dat eveneens de veldslag op Iwo Jima als onderwerp heeft, maar dan vanuit het perspectief van de Amerikaanse soldaten. Samen vormen de twee films een overtuigend anti-oorlogspamflet.
Dat oorlog voor beide partijen niet leuk is, en dat er ook bij de vijand helden en lafaards rondlopen, zijn op zich weinig revolutionaire boodschappen. Maar als iemand goed in beeld kan brengen hoe gruwelijk oorlog werkelijk kan zijn, is het Eastwood wel. Net als Flags of our Father is ook in Letters from Iwo Jima het oorlogsgeweld felrealistisch. Een grijsfilter maakt de film grauw en deprimerend. Je voelt het zweet van de hitte en het stof als het ware tegen je lichaam plakken, om maar niet te spreken van de wanhoop van de in het nauw gedreven Japanners die akelig dichtbij komt.
Perspectiefwisseling
~
Liever dood dan verslagen
~
Dat Kuribayashi zoveel schade kon toebrengen aan de Amerikaanse troepen, kwam omdat hij in Amerika gestudeerd had en de mentaliteit van zijn vijand kende. De twee films zijn samen te lezen als een anti-oorlogspamflet, maar ook als een waarschuwing: als je dan toch de strijd ingaat, zorg dan dat je weet hoe de vijand denkt. Laat je niet bedriegen door het feit dat de vijand ogenschijnlijk zwakker is. Ook dat is geen overbodige boodschap voor Mr. Bush en de zijnen.