Missie geslaagd

Het lijkt een onmogelijke opgave: zes ondergedoken Amerikaanse diplomaten Teheran uit te smokkelen, tijdens de Iraanse gijzelingscrisis in 1979. In een bizar plan fungeren de zes als filmcrew voor de neppe science-fictionfilm Argo waardoor ze ‘ongezien’ het land uit moeten zien te komen.
~
En dan de vraag: maakt hij het met Argo opnieuw waar? Met Gone Baby Gone (2007) en The Town (2010) liet Affleck al zien oog te hebben voor een gebalanceerde mix van drama, misdaad en actie. Timing, regie en script zaten goed in elkaar en ook met het acteerwerk zat het wel snor: Affleck had de beschikking over grote namen als Morgan Freeman, Ed Harris en nieuw talent als Jeremy Renner en Rebecca Hall.
Politiek uitgangspunt
~
Die zes ontsnapten, daar draait het om in Argo. Ze vinden onderdak bij een Canadese ambassadeur, maar als ze gevonden worden (wat slechts een kwestie van tijd is), staat hen de doodstraf te wachten. De CIA moet een plan bedenken om de zes succesvol het land uit te helpen. Een taak van Tony Mendez (een rol van Affleck) om een plan te bedenken. En zo ontstaat Argo, een neppe science-fictionfilm, waarin de zes diplomaten fungeren als filmcrew. Het onwaarschijnlijke gebeurt: de regering geeft toestemming tot de uitvoering en onder aanvoering van Mendez vertrekt een heuse filmcrew naar Iran.
Meeslepend tot het eind
~
Dat Argo bloedserieus is, blijkt weer wanneer Mendez in Iran aankomt en het plan uitgevoerd moet worden. Affleck houdt zich hierbij zoveel mogelijk aan de feiten door bestaande foto’s en documentatiemateriaal te gebruiken als uitgangspunt voor zijn setting. In een goed gedoseerd tempo werkt hij toe naar de ontknoping, waarbij de kijker dankzij de spanningsvolle opbouw op het puntje van de stoel zit. En ook hier zorgt de bizarheid van de vluchtpoging weer voor verrassingen, zoals een scene waarin luchthavenbeveiliging de storyboards onder ogen krijgt. Een subtiel opbouwende spanning vermengt zich met humor, zonder de ernst en realiteit teniet te doen.
Argo mag met recht Afflecks sterkste film tot nu toe genoemd worden. Het is een actiethriller waarin alles klopt, perfect gedoseerd met spanning, dramatiek en humor. Het lukt Affleck de kijker van het explosieve begin tot het stuwende (doch niet verrassende) einde mee te slepen. Ook is er, net als in Clooneys films, een kritische kijk op hoe politieke besluiten tot stand komen en in wiens belang er eigenlijk gehandeld wordt. Affleck maakt het opnieuw waar. Wie weet is de verfilming van het Argoscript een volgende zet?