Film / Films

Neuzen boven rode wijn

recensie: Sideways

Miles geeft Engelse les. Zijn leerlingen zijn niet echt geïnteresseerd, dus de lessen kruipen voorbij. De grootste wens van Miles is om zelf te publiceren. Hij leurt met een manuscript bij een uitgever, maar krijgt telkens nul op rekest. Het echte talent van Miles ligt bij de wijn: hij kan een aardige wijn proeven, kan daar smakelijk over vertellen en heeft voldoende vrije tijd om zo af en toe de neus flink diep in het glas te steken. Als zijn vriend Jack gaat trouwen neemt Miles hem een week voor de bruiloft mee op reis. Een trip voor vrienden, afscheid van het bestaan als vrijgezel. Vriendschap en goede wijn is de combinatie waar de twee mannen naar op zoek zijn.

~

Miles (Paul Giamatti) wil proeven, een goed glas wijn drinken. Jack (Thomas Haden Church) wil vooral genieten van zijn laatste week als vrijgezel en wil nog één keer met een vreemde vrouw naar bed. Voor Miles is het rijden naar een volgende wijngaard in California een trip op weg naar een belofte, een autorit naar de perfecte fles. Voor Jack is het een volgende mogelijkheid om een vrouw te ontmoeten met wie hij plat kan. Het is zijn laatste reis als vrijgezel, hij houdt van zijn aanstaande vrouw, maar zegt nog een week te hebben om de beest uit te hangen.

Losers

In Sideways komen een aantal vreemde talenten bij elkaar. Regisseur Alexander Payne maakte in 2003 About Mr. Schmidt met Jack Nicholson. Paul Giamatti maakte vorig jaar indruk in American Splendor. Een regisseur die een film maakt over een loser, een acteur die vooral bekend is door zijn rollen als loser. Sideways is een film over eenlingen, over einzelgängers. Payne heeft een script geschreven over twee mannen, die denken vrienden te zijn. Ze lijken te zorgen voor elkaar, maar gaan compleet hun eigen gang. Het is een verhaal over twee mannen, vrienden, die weinig meer gemeen hebben. Samen op pad, maar vooral alleen. Er is terechte twijfel over de vriendschap, de onmacht om elkaar de waarheid te vertellen en de zekerheid van respect voor elkaar.

~

Miles is de schrijver, de dromer. Hij heeft jaren gewerkt aan zijn boek, een grote Amerikaanse roman. Hij heeft het niet getroffen met zijn uitgever en belt om telkens dezelfde afwijzing te horen. Jack is een acteur, speelde in soaps en is nu afgezakt naar het inspreken van zeepcommercials. Zijn stem is zijn kapitaal en die stem heeft hij altijd bij zich. Hij probeert ‘de vrouwtjes’ nog steeds te imponeren en vergeet daarbij huis, haard en echtelijk bed. Twee antihelden op reis, twee mannen die denken elkaar te kennen, maar een eigen agenda hebben. Miles is zo bezig met proeven, dat hij prachtige vrouwen over het hoofd ziet.

Gewone mensen

Sideways is een simpel, maar prachtig verteld en gefilmd verhaal. Sideways is zo’n film waarbij het einde zich langzaam aankondigt en de toeschouwer bij elke scène meer gaat genieten. Zo’n film die met gemak een half uur langer zou mogen duren, en daarvoor vooral complimenten verdient. Sideways verdient niet alleen complimenten, maar ook volle zalen. Regisseur Payne heeft met behulp van een fantastische cast een prachtige film gemaakt. Sideways is een film over gewone mensen in eerlijke avonturen. In Hollywood is dat uitzonderlijk. In de Nederlandse bioscopen ook.