Muziek / Album

Een zonnigere bestemming

recensie: Leven in St. Tropez in plaats van de dierentuin
St. Tropez

Een nieuwe bandnaam, een nieuwe muziekstijl, een nieuwe plaat en een nieuwe toekomst, maar wel met dezelfde leden. Go Back To The Zoo veranderde in St. Tropez. Eerder dit jaar bracht de band een EP uit die hun nieuwe stijl en richting verkondigde. Op 26 augustus volgde de officiële release van het nieuwe album, die al snel door 3FM werd opgenomen op de Luisterpaal.

De afgelopen jaren schreven de heren diverse en uiteenlopende nummers, maar niet alles paste bij het materiaal voor Go Back To The Zoo. Uit deze nummers ontstond een nieuwe visie waar de bandleden naartoe wilden werken. Rauwe en ongepolijste muziek maken, een ander imago dan voorheen. Daarom besloten ze een herstart te maken. Bij dat nieuwe imago hoort ook een nieuwe bandnaam, aldus de heren. Die aanpak werkt, want zo is de band in een klap verlost van het popgevoel dat met Go Back To The Zoo werd gerealiseerd.

Opnieuw begonnen

De nieuwe visie is er een vol met metaforen. Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij de stad St. Tropez; een mythische plek met grote villa’s en uitzicht over de baai en de prachtige stranden. Een plek waar toeschouwers vanaf de kade de rijken met hun grote jachten aan zien meren in de haven. Het verlangen zorgt ervoor dat je weg wilt uit een omgeving die saai, drukkend en grijs is, zoals hier in Nederland doorgaans het geval is. Het is een ideaalbeeld, een plek waar je heen wilt, volgens de band in een interview met De Wereld Draait Door. In de hoofdtrack van het album, ‘I Wanna Live In St. Tropez’, zingen de heren dit ook letterlijk.

Dat het tijd is voor nieuwe avonturen laat St. Tropez al met de instrumentale openingstrack ‘Time’ horen. Opzwepende gitaarriffjes en de drijvende puls van de drums sturen de motor met surf- en punkinvloeden aan. Er zit voldoende afwisseling in het tempo van de liedjes, waardoor het album geen moment gaat vervelen. Het viertal heeft zich opnieuw uitgevonden en benadrukt op het album meerdere malen dat geld en succes voor hen totaal niet boeiend is. Ze spreken over fascinatie voor de nepwerelden die je met geld kunt maken in ‘Las Vegas’ en ‘Fake It’, en melden dat ze juist een probleem nodig hebben omdat het helemaal prima gaat, terwijl ze branden van verlangen in ‘Cut Me Loose’. Alles komt bij elkaar in ‘Which Side Are You On’, een echte kraker op het album en een track waarbij het publiek live zeker helemaal los zal gaan en de kant van de band zal kiezen.

Spectaculaire shows in het vooruitzicht

Dit jaar heeft St. Tropez al in veel kleine zalen gespeeld, met name in Engeland waar hun muziek het eerst werd opgepikt. Daarnaast speelde de band verscheidene festivals plat, met onder andere het gekkenhuis tijdens de show op de Zwarte Cross. Bassist, zanger en frontman Lars Kroon sprong al spelende midden in een moshpit, waarna in de bridge het publiek van de gelegenheid gebruikmaakte om te gaan touwtjespringen met de basgitaarkabel. Een vooraankondiging voor het energieke niveau van de band en het ontladend enthousiasme bij het publiek, een aanrader om mee te maken.

De heren hebben op een goede en effectieve wijze een streep getrokken door hun oude stijl en hebben zichzelf door onder een nieuwe naam verder te gaan de kans gegeven om compleet opnieuw te beginnen, zonder affectiviteit met Go Back To The Zoo. Het album mag dan slechts iets meer dan een half uur duren, de nieuwe toon is gezet en de band kijkt uit naar een zonnige toekomst. Niet meer terug naar de sleur van de dierentuin, maar juist leven in het altijd bloeiende St. Tropez. Of op zijn minst het streven hiernaar.

Livedata

29/09   Paard van Troje, Den Haag

07/10   Metropool, Hengelo

08/10   Stroomhuis, Eindhoven

13/10   Luxor Live, Arnhem

14/10   Bibelot, Dordrecht

21/10   Patronaat, Haarlem

28/10   Fluor, Amersfoort

29/10   Mezz, Breda

04/11   De Piek, Vlissingen

05/11   De Schuit, Katwijk aan Zee

10/11   Hedon, Zwolle

11/11   Sneek, Het Bolwerk

12/11   Duycker, Hoofddorp