Absurde Britse dorpssoap
Nadat J.K. Rowling de Harry Potter-reeks had afgerond, richtte ze zich op romans voor volwassenen. The Casual Vacancy is haar eerste post-Potter boek waar de BBC en HBO nu een driedelige miniserie van hebben gemaakt.
Het verhaal speelt zich af in Pagford, een iets te idyllisch dorpje in de Cotswolds. Het ansichtkaartenuiterlijk is maar schijn, want het kleine Pagford kent grootstedelijke problemen. De werklozen en drugsgebruikers zijn uit het zicht weggestopt in een getto aan de rand van het dorp.
Wellnessresort
Wanneer een investeerder zijn oog heeft laten vallen op het gemeenschapscentrum raakt de dorpsraad verdeeld. De helft wil het dorpshuis verkopen zodat er een luxe wellnessresort kan komen. De onderklasse moet dan maar met de bus naar de dichtstbijzijnde stad om daar de methadon en voedselpakketen te halen. Daar knapt het straatbeeld in het oude centrum ook weer van op.
De andere helft ziet de plannen als een vorm van apartheid en wil de sociale voorzieningen juist behouden. De kwestie komt op scherp te staan wanneer Barry Fairbrother, de liberale voorvechter in de raad, onverwacht overlijdt en beide kampen de vrijgekomen zetel proberen te vullen.
Bovennatuurlijk
De serie schetst een ietwat karikaturale wereld, waarin conservatief, de tabloid-lezers, en links, de Guardian-lezers, recht tegenover elkaar staan. De bewoners van de achterstandswijk lijken weg te zijn gelopen uit een moderne bewerking van Dickens. Toch weten de makers dit overdreven contrast nergens echt geestig uit te spelen, The Casual Vacancy is geen satire als Little Britain.
De hand van Rowling is te herkennen in het bovennatuurlijke element. Vanuit het hiernamaals post de overleden Fairbrother onthullingen op internet die de verkiezing van de dorpsraadzetel beïnvloeden.
Toch blijft The Casual Vacancy een beetje vis noch vlees. Er gebeurt te weinig om de serie spannend te houden. Als sociale satire is de miniserie weer veel te subtiel. Wat overblijft is een ietwat absurde Britse dorpssoap, aangenaam kijkvoer voor verstokte anglofielen, maar voor de verwende seriekijker net wat onder de maat.