Caleidoscopische Droste-effecten

Een synecdoche is een stijlfiguur, waarbij een deel staat voor het geheel, of het geheel voor een deel. Een toepasselijkere titel had Charlie Kaufman niet kunnen bedenken. Alles in Synecdoche, New York verwijst naar groter en meer. Tot vervelens toe.
Charlie Kaufman is een briljant scenarioschrijver, die eerder verantwoordelijk was voor Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Adaptation en Being John Malkovich. Van zijn debuutfilm als regisseur mag dus wat bijzonders verwacht worden. In dat opzicht stelt Synecdoche, New York niet teleur, want gewoontjes is de film allerminst.
Angstgedachten
~
Dergelijke Droste-effecten paste Kaufman ook toe in zijn eerdere films. Deze keer is zijn ambitie duidelijk groter: net als de regisseur in het verhaal wil hij met zijn film iets echts zeggen over het leven en de dood. Een veelheid aan thema’s en ideeën passeert de revue. In het eerste, minst interessante deel lijkt Kaufman er vooral op uit te zijn om zijn personage zoveel mogelijk rampspoed te bezorgen. Alle angstgedachten die een gemiddeld mens in hun greep kunnen houden, worden voor Cotard werkelijkheid. Of hij ook echt bloed plast, is in deze film niet zo relevant. Het feit dat zijn achternaam een verwijzing is naar de zeldzame ziekte van Cotard, waarbij de patiënt denkt dat zijn organen het één voor één begeven, is wat dat betreft een veeg teken.
Andere regisseur
~
Het is een geschikt thema voor de uitgezakte, somber ogende Hoffman. Hij is als altijd formidabel. Ook de actrices die de vrouwen in Cotards leven spelen, zijn zonder uitzondering sterk. De set ziet er goed uit, maar maakt onwillekeurig nieuwsgierig naar wat Spike Jonze of Michel Gondry, de visionaire regisseurs met wie Kaufman eerder werkte, ervan gemaakt zouden hebben.
Een andere regisseur was wellicht ook spaarzamer met het scenario omgesprongen. Het lijkt alsof Kaufman zelf erg onder de indruk is van zijn eigen genialiteit. Je kunt je niet aan de gedachte onttrekken dat er kennelijk niemand meer in zijn omgeving is die hem tegenspreekt. Daardoor is Synecdoche, New York geen meesterwerk geworden, maar een verzameling ingevingen, waarvan sommige sterk zijn en andere wellicht niet zo interessant als ze op papier misschien leken. Gelukkig behoort het einde tot de eerste categorie.