Love and the City

.
Er zit geen seks meer in Sex and the City. Dat is de trieste maar onvermijdelijke conclusie na het zien van Sex and the City – The Movie. Gevreeën wordt er nog steeds, zij het vaak met een zedig hemdje aan, maar datgene wat de serie leuk maakte, het scherpe randje waarmee de belevenissen van de single girls in New York van commentaar werd voorzien, ontbreekt volledig.
De film speelt zich vier jaar na de zesde en laatste reeks van de serie af. Columniste Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) is een beroemd schrijfster geworden. Ze heeft haar aandachtsgebied verschoven van seks naar de liefde. Haar leven en dat van haar vriendinnen draait tegenwoordig om werk, man, en in het geval van Charlotte en Miranda, kind. Het nachtleven is voor hen voorbij. De designerkleren zijn gebleven, al hoeft Carrie er tegenwoordig niet meer krom voor te liggen.
~
Modenichten
Het weerzien met de personages is het eerste halfuur desondanks vooral een feest van herkenning. Regisseur en scenarioschrijver Michael Patrick King denkt met de doelgroep mee als hij Carrie laat opdraven voor een bruidsreportage in Vogue. De ene extravagante droomjurk na de andere wordt uit de kast getrokken: Dior, Oscar de la Renta, Vivienne Westwood, ze komen allemaal voorbij. Je hoort de meisjes en de modenichten bij wijze van spreken al kreetjes slaken in de bioscoopzaal.
‘De laatste single in New York gaat trouwen’, kopt Vogue. Met Mr. Big nog wel, de charmeur met bindingsangst. Bij het verschijnen van het magazine is de bruiloft echter op dramatische wijze in de soep gelopen. Dramatisch is daarbij overigens vooral de wijze waarop een emotioneel bedoelde scène gelach aan het publiek ontlokt.
Uitgerekt
~
Nog steeds zijn films over volwassen vrouwen een zeldzaamheid in Hollywood. Op zichzelf staand zou de film zich kunnen meten met de meeste romantische komedies die er over ‘oudere’ vrouwen zijn gemaakt. Maar als afsluiting van een legendarische serie stelt hij teleur.
De liefde
Sex and the City, hoe glad, sentimenteel en gesponsord ook, was revolutionair. Voor het eerst was daar een komische serie over vier carrièrevrouwen met weinig geluk in de liefde, die wel volop seks hebben, feesten en elkaar door dik en dun steunen. Hoewel de personages uiteindelijk allemaal op zoek waren naar de ware, werd vooral benadrukt dat getrouwd zijn bepaald niet de enige levensstijl is waar een vrouw gelukkig van kan worden.
In de film blijkt het huwelijk echter alsnog het ultieme doel. Net als Carrie heeft Sex and the City – The Movie de aandacht verschoven van seks naar de liefde. En daar is kennelijk niets nieuws meer over te vertellen.