De grenzen van interpretaties

Met films als Welcome to the Dollhouse, Happiness en Storytelling ontpopte de Amerikaanse indie-regisseur Todd Solondz zich tot een horzel die onvermoeibaar de zeepbel waarin veel Amerikanen leven lek prikt. Zijn films neigen naar cynisme en misantropie, maar blijken telkens ook een kritische en zelfs humanistische ondertoon te hebben. Solondz plaatst delicate onderwerpen als pedofilie, sociale ongelijkheid en raciale spanningen in een verontrustend, maar ook verfrissend perspectief. In het bizarre Palindromes (2004), zijn nieuwste film, gaat hij op de ingeslagen weg verder.
~
Gimmick?
Solondz past in Palindromes een eigenaardig formeel principe toe. De film bestaat uit negen hoofdstukken, waarin Aviva telkens door een andere acteur wordt gespeeld: twee vrouwen, vier meisjes (13–14 jaar oud), een twaalfjarige jongen en een wichtje van zes. In een interview met The Guardian vertelt Solondz hierover:
I have a certain faith in audiences that if you set up a series of rules, even if they are very strange rules, if you adhere to them, people will accept it. At first, they might not understand why Aviva is a little black child and then she is Dominican, then she becomes a redhead. But you see there is a pattern and you just have to go with the experience, because the narrative is very straightforward, very traditional and very conventional in many ways.
Dat mag zo wezen, maar hiermee is nog niet verklaard waarom hij het eigenlijk nodig achtte om deze formele regel toe te passen. Het lijkt een ietwat flauwe gimmick, toch is dat niet helemaal waar. De veranderingen in acteurs zegt iets over het kameleonachtige karakter van Aviva. Ze heeft geen eigen levensvisie, maar past zich moeiteloos aan bij de veranderde omstandigheden. Verder werkt het vervreemdend als een klein blank wurm ineens in een omvangrijke zwarte vrouw verandert. Deze vervreemding versterkt het totaaleffect van de film, die er maar al te duidelijk op uit is om de gebruikelijke interpretatiekaders uit hun voegen te laten barsten.
~
Pedophiles love children
Aviva’s onschuld komt voort uit het feit dat ze de wereld slechts bekijkt vanuit een op hol geslagen kinderfantasie; morele kaders ontbreken daarbij volledig. Ze kijkt niet op van de moordplannen op een abortusarts, integendeel: als het moment daar is spoort ze de huurmoordenaar alleen maar aan (“Do it, do it, do it.”). Over een cynische buurjongen die van pedofilie verdacht wordt, zegt ze zonder blikken of blozen: “He’s not a pedophile — pedophiles love children.” Tot deze vorm van liefde acht ze de cynicus niet in staat.
~