IDFA 2011
Het tweede deel van ons verslag van de 24e editie van het jaarlijkse International Documentary Film Festival Amsterdam, met aandacht voor getraumatiseerde veteranen, de geniale schaakgek Bobby Fischer, Werner Herzog’s kijk op de doodstraf, en de knotsgekke en dodelijk TT op het eiland Man.
DEEL 1 | DEEL 2
Lees nu de recensies van: Beer is Cheaper than Therapy | Bobby Fischer Against the World | Into the Abyss | TT3D: Closer to the Edge
Beschadigde mensen
Beer is Cheaper than Therapy
Simone de Vries • Nederland, 2011
Terug naar boven
Tussen geniaal en gek
Bobby Fischer Against the World – Reflecting Images: Best of Fests
Liz Garbus • VS, 2010
In de jaren negentig duikt hij plotseling weer op in Joegoslavië om opnieuw een wedstrijd tegen Spassky te spelen. Dat land stond toen echter onder VN-embargo, en de relatie met zijn moederland werd alleen maar slechter door de anti-Amerikaanse en antisemitische uitspraken die Fischer in toenemende mate deed. Helemaal uit de lucht vallen komt zijn gestoorde gedrag niet, zo blijkt. Fischer kende een getroebleerde jeugd waarin zijn moeder vaak afwezig was en hij zijn eigenlijke vader pas op late leeftijd leerde kennen, zo wordt duidelijk uit de gesprekken met bekenden en schaakautoriteiten. Dat het wonderkind (daardoor?) buiten het schaken eigenlijk geen leven had en contactueel enigszins tekort schoot blijkt ook al uit de archiefbeelden. Met zijn ondergang in de gekte blijkt Fischer overigens geen uitzondering. Bobby Fischer Against the World maakt helder dat de grens tussen geniaal en gek bij deze sport – en dus niet alleen bij Fischer – soms een dunne blijkt te zijn.
Terug naar boven
De dood en de straf
Into the Abyss – Feature Length Competition
Werner Herzog • VS, 2011
Net als in Herzogs meeste documentaires wordt niet gepoogd de filmmaker en het filmmaken zelf buiten beeld te laten. Als Perry in de gevangenis achter het dikke glas begint te praten maar nog geen microfoontje bij zichzelf heeft omgedaan, dan zien we dat. Als hij vervolgens zelf eerst de ruit moet schoonmaken sneuvelt ook dat shot niet in de montagekamer. Herzog – zelfverklaard tegenstander van de doodstraf – oordeelt niet en laat, zoals dat zo mooi heet, de mensen in hun waarde. Vaak houdt hij afstand, dan weer port hij de geïnterviewden om bepaalde zaken nauwkeuriger te beschrijven. Hij weet een pijnlijk portret te schetsen van een gemeenschap waarin een enorme kloof is tussen rijk en arm, en geweld tot de bijna dagelijkse realiteit behoort.
Terug naar boven
Enerverende dodenrace
TT3D: Closer to the Edge – Reflecting Images: Panorama
Richard De Aragues • VK, 2011
Martin is verre van de enige die aan het woord komt, maar hij is zeker het stralende middelpunt van de film, die een aantal maanden voor het begin van de TT aanvangt. Er wordt met verve door de makers toegewerkt naar de races waarin een aantal flinke climaxen zitten; alsof een scenarioschrijver het van te voren allemaal bedacht heeft. Voor dit volwassen debuut van Richard De Aragues lijken kosten nog moeite gespaard: gedraaid in 3D (effectief toegepast), met behulp van kranen, steadicams en helikopters, en dat schijnbaar met eindeloos veel draaidagen. Wie de film ziet krijgt zin om naar het eiland te gaan en daarmee lijkt het doel van de regering van Man, de hoofdproducent van TT3D, meer dan geslaagd.
Terug naar boven