Ontknoping aan het begin
.
Voor de onafhankelijke bezoeker was de Avond van het Spannende Boek maar even echt spannend.De Schaduwprijs is een aanmoedigingsprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut. In het verleden viel deze eer te beurt aan bijvoorbeeld Tupla Mourits met Vrouwelijk naakt. Dit jaar was de aanmoediging bestemd voor Linda Jansma, die met Caleidoscoop de jury had weten te overtuigen.
De Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, ging even later naar Gauke Andriesse. Zijn roman De handen van Kalman Teller was ‘een van de eerste boeken die de jury dit jaar las. Zo’n honderd boeken later kon ze constateren dat het mysterie van Kalman Teller nog niets van zijn kracht had verloren’. De blijdschap van de winnaar stond in schril contrast met de teleurstelling van de uitgever van genomineerde Jacob Vis. Na vijftien boeken en vijf nominaties was het wederom niet gelukt de felbegeerde prijs in de wacht te slepen. Iets wat je volgens de uitgever van Het Spectrum ‘best shit’ kon noemen.
Hoogtepunt komt wel heel snel
Helaas vormde deze opening van de avond ook meteen het hoogtepunt. Er was weliswaar sprake van een vol programma, maar dat kon verder zelden echt boeien. Zo kon men bijvoorbeeld in de eerste ronde ‘interviews met schrijvers’ kiezen tussen Monaldi & Sorti (ze spreken net zo onderhoudend als ze schrijven: een hoop woorden, weinig vaart), Nicci French (nauwelijks te volgen getut) en Marc Josten & Rob Smits (over hun debuut Opgelicht, wat gelukkig wel een geanimeerd gesprek was).
In de tweede ronde was de keus nog groter: een debat over de historische thrillers, Spong versus Koch in de literaire rechtbank, Boris Dittrich over zijn politieke thriller, uitleg door het Nederlands Forensisch Instituut. In het Melkwegcafé werden signeersessies gehouden. Te veel om allemaal aandachtig te kunnen volgen. Gelukkig was het debat over historische thrillers met Simone van der Vlugt, Daniëlle Hermans en Tomas Ross onder leiding van Willem Asman onderhoudend genoeg om even te blijven hangen. (Wie wil het nou niet hebben over het schaamhaar van Beatrix? Tomas Ross in ieder geval wel.)
Moordspel nodigt uit tot ophalen
goodies
De afsluiting van de avond werd ingeleid door een moordspel, gepresenteerd door Frank Lammers. Hij zette de context neer middels een niet onverdienstelijk gezongen intro. Maar het daarop volgende moordspel, waarin hij de moordenaar moest vinden van zijn vorig jaar vermoorde broer, kwam geen moment echt van de grond. In een vrije interpretatie van het spel Weerwolven van Wakkerdam probeerden Simon de Waal, Milou van der Will, Bram Dehouck, Judith Visser, Ed van Eeden en publieksspeler Remko Meddeler de moordenaar onder hen te ontmaskeren. Het publiek stond erbij en keek ernaar. Dat de spelers slecht te verstaan waren, hielp ook niet mee.
Nee, de spanning droop er niet vanaf. De animo om te blijven hangen voor een optreden van DJ Kill Billy nam dan ook danig af en een groot gedeelte van de bezoekers keerde huiswaarts. Maar niet zonder de goodiebag op te halen, want die was dan wel weer de moeite waard. Met een tas vol boeken, een crimezone-cd, een coole zonnebril, een kwartetspel en meer ging het publiek richting huis en haard om op de bank nog even een spannend boek open te slaan.
Avond van het Spannende Boek
31 mei 2011, Melkweg, Amsterdam