Film / Films

Man met een missie

recensie: The Next Three Days

Russel Crowe, die als gewone man de onschuld van zijn vrouw moet bewijzen, is ouderwets op dreef. Regisseur Paul Haggis bewijst dat hij een kwaliteitsfilmer is.

Paul Haggis bewijst dat hij een kwaliteitsfilmer is.

~

The Next Three Days is de nieuwe film van Paul Haggis, bekend als scenarist van Million Dollar Baby en Casino Royale, maar vooral als regisseur van het Oscarwinnende Crash. Zijn nieuwste film gaat over het echtpaar John en Lara Brenan, die op een dag worden opgeschrikt als de politie hun huis binnenvalt en Lara arresteert op verdenking van moord. Het bewijs is waterdicht en Lara gaat voor levenslang de cel in, haar man en jonge zoontje in wanhoop achterlatend. Na verloop van tijd besluit John actie te ondernemen en bedenkt hij een uitvoerig plan om zijn vrouw uit de streng bewaakte gevangenis te bevrijden.

Toepasselijk

Met een gemiddelde aflevering van Prison Break is The Next Three Days, een remake van de Franse thriller Pour elle (2008), echter niet te vergelijken, daar is Paul Haggis een veel te getalenteerde filmmaker voor. Na het stormachtige begin, waarin het leven van John Brennan van de ene op de andere dag op zijn kop wordt gezet, besteedt Haggis in het middelste (en beste) deel van de film veel aandacht aan de verbetenheid van Brennan, die heel ver durft te gaan om de onschuld van zijn vrouw te bewijzen. De op het oog lange speelduur van 132 minuten is voor de verandering dan ook eens toepasselijk en voelt geen moment overdadig aan.

~

Het helpt daarbij enorm dat Russell Crowe weer eens ouderwets op de dreef is. De Nieuw-Zeelandse acteur bewijst eens te meer het best uit de verf te komen in rollen als ‘normale’ burger die iets zeer ongewoons meemaakt. Door John, een leraar op de middelbare school en een betrouwbare familieman, in eerste instantie als een moreel baken te introduceren aan de kijker, zorgt Haggis er ook voor dat de sympathie van de kijker altijd bij hem blijft, zelfs als hij het criminele pad op gaat.

Stijlbreuk

Wel jammer is dat The Next Three Days in het laatste half uur meer de kant op gaat van een actiefilm, wat een stijlbreuk betekent met de rest van de film. Haggis probeert de overgang zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen en er schort ook niet zo heel veel aan de uitvoering, maar de toon en het tempo van de film zijn opeens zo anders dat het toch een wat vreemd effect heeft. Het is echter maar een klein puntje van kritiek dat niet onoverkomelijk is, want het merendeel van de tijd is The Next Three Days een zeer degelijk familiedrama, dat eens te meer bewijst dat de naam van Paul Haggis garant staat voor kwaliteit.