Filmische les in de filosofie

.
Het is zeer belangrijk welke keuze je maakt, anders is het leven maar een spel. Wel een spel met fatale consequenties, zo blijkt. thEater EA, onder leiding van regisseur Tarkan Köroglu (1969), neemt ons mee naar de jaren ’40, de Tweede Wereldoorlog is volop aan de gang. De heren politici zijn echter al bezig met de verdeling van de macht ná de oorlog. Hoe ver ben je bereid te gaan voor je principes en waar begint de verloochening?
Dat oorlogsituaties geen normale situaties zijn, bewijst de bekende Franse filosoof en schrijver Jean-Paul Sartre (1905-1980) met dit stuk uit 1948. Köroglu en het gezelschap, opgericht in 2002, hebben in het verleden vaker klassieke teksten bewerkt, zoals Cyrano. Voor dit seizoen staat er een enscenering van Bacchanten van Euripides op het program. Tevens nemen zij deze voorstelling in reprise die op 26 april van dit jaar haar première beleefde.
Flashback
~
Bijna film
~
Hoewel de voorstelling zich duidelijk in het verleden afspeelt, legt Köroglu in zijn filmische enscenering een contemporain tijdsbeeld bloot. We zoeken een oprecht ideaal, maar dat moet wel mooi verpakt zijn. We hebben geen zin in ellenlange betogen, maar willen vermaakt én uitgenodigd worden tot denken. Dat vermaak vertroebelt het beeld, waardoor je je verantwoordelijkheden lijkt te ontlopen. Verantwoordelijkheden die je niet kunt ontlopen, hoe vrij je ook denkt te zijn. In ieder geval, deze voorstelling is geen verkeerde keuze.
Vuile handen van thEAter EA is nog te zien tot en met 20 oktober 2007. Klik hier voor meer informatie