Theater / Voorstelling

Bombastisch theater over futiliteiten

recensie: Boogaerdt/Vanderschoot - Rok

‘Als er wat is, kun je het ook gewoon zeggen hoor.’ Twee vrouwen met krullenkapsel en barokke jurken aan, zitten te handwerken. De een voelt dat er iets is, de ander ontkent. Het maakt haar vriendin razend. ‘Je zit in dezelfde situatie en ik heb het gevoel dat er iets is en jij vindt van niet.’ In een groen bordkartonnen bos kibbelen twee jonkvrouwen over futiliteiten. Over de enige appel in een picknickmand bijvoorbeeld. Als de een wil delen, weigert de ander. En bij aanhouden bitst degene zonder fruit dat ze niet wil ‘dat het een ding wordt.’ De vrouwen zijn keien in het uitvergroten van mini-irritaties. Een kleine kwestie wordt ongemerkt een mega-issue, een ‘ding’.

~

Boogaerdt en van der Schoot spelen met Rok, een kostuumdrama met elektrische gitaren, hun zesde avondvullende voorstelling. Dat ze beiden afstudeerden aan de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool is ook in Rok duidelijk te zien. Hoewel ze veel gesproken woord gebruiken, zijn de fysieke handelingen treffend. Hun mimiek is sprekend en met kleine gebaartjes kunnen ze de grootste dingen uitbeelden. Aan de andere kant gaan ze ook met kleding en accessoires creatief te werk. Zo gebruiken ze hun barokke krullenpruik net zo gemakkelijk als tasje en door hun bombastische jurk op te rollen en om te keren, worden de actrices twee prachtige, parende weekdieren.

Ode aan vrouwen

In Rok staat het gedrag van vrouwen centraal, wat al meteen bij binnenkomst te merken is aan het cadeautje op iedere stoel dat echt alleen voor vrouwen bestemd is. Typische, leuke en irritante vrouwentrekjes worden genadeloos verbeeld zoals afgunst, vechtlust, hysterie en geroddel. Rok is eigenlijk een ode aan alle vrouwen, maar vooral aan de feministen van deze wereld. In hun slotwoord bedanken de jonkvrouwen alle Aletta Jacobsen die er bestaan en bestaan hebben.
De titel Rok is op meerdere manieren te interpreteren. De jurken die de vrouwen dragen, hebben een wijde rok die voor meerdere doeleinden gebruikt wordt. De stijl waarin ze zich kleden is barok en af toe laten ze met hun gitaren een pittig stukje rock horen. Al deze interpretaties benutten Boogaerdt en van der Schoot tot op de laatste vezel en dat maakt Rok afwisselend en humoristisch. Of eigenlijk hilarisch, ook voor mannen en voor minder geëmancipeerde vrouwen.

Nog te zien t/m mei. Kijk op : www.viarudolphi.nl