Kleine uitgeverijen kansloos bij literaire prijzen
.
“Kleinere uitgeverijen hebben al jaren het nakijken bij literaire prijzen als de AKO-Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. De winnaars komen altijd uit het Amsterdamse grachtencircuit of de periferie eromheen, terwijl ik de kwaliteit ervan betwist.” Dat zegt K. de Bakker van uitgeverij Conserve. Hij heeft maandag aan de organisaties van beide prijzen laten weten dat hij geen boeken meer instuurt voor de competities, tenzij de auteurs dat uitdrukkelijk wensen. Conserve stelt al vijftien jaar gratis boeken ter beschikking voor de betreffende jury’s. Dat is gebruikelijk, maar het kost veel geld.
Uiteindelijk zijn het steeds boeken van grote uitgevers die worden genomineerd, vindt De Bakker. “Misschien moet er een regeling komen dat de boeken die worden ingezonden, vergoed worden tegen kostprijs”, oppert De Bakker in een mail aan de organisaties van de prijzen. De uitgever uit Schoorl heeft de mail maandag verstuurd omdat hij er door AKO aan werd herinnerd dat hij nog geen boeken had ingestuurd. De eerste selectie van de Libris-jury, die dinsdag wordt
bekendgemaakt, kon dit jaar nog wel kiezen uit boeken van Conserve.
U. Kiekens, secretaris van het bestuur van de Stichting Libris Literatuur Prijs, noemt de uitspraken van De Bakker ongenuanceerd. “Het staat niet vantevoren vast dat er zoveel titels van die en zoveel van die uitgeverijen worden genomineerd. De jury gaat absoluut eerlijk en onbevooroordeeld te werk. Ook voor de jury van verleden jaar was het een verassing dat er vijf titels van Querido werden genomineerd.” Volgens Kiekens is een uitgeverij nooit het criterium waarop wordt geselecteerd, kwaliteit wel. Ook maakt zij onderscheid tussen haar prijs en de AKO-prijs. Bij die laatste prijs is er volgens De Bakker sprake van een bijkomende poppenkast waaraan auteurs moeten meedoen. Bij de Libris Prijs is dat volgens Kiekens niet het geval, omdat dan auteurs bij voorbaat zouden worden uitgesloten.