Boeken / Strip

Tussen mythologie en Sci-Fi

recensie: Twee strips van BeeDee: Wolf en Carol detective

Onlangs verschenen bij uitgeverij BeeDee twee nieuwe albums: Carol detective: Missie naar Atlantis en Wolf – De appels van Idun. De eerste is van twee oudgedienden, de 80-plussers Eddy Paape en André-Paul Duchâteau, de tweede van een tekenaar die toch ook al over een flink oeuvre beschikt, maar de 40 nog moet passeren: Steven Dupré. Wolf was zijn eerste stripserie, waar Carol detective vermoedelijk de laatste van Paape is. En ook verder verschillen de twee uitgaven als dag en nacht, bijvoorbeeld qua tekenstijl en thema.

Wolf – De appels van Idun

In eerdere albums maakten we al kennis met Wolf, een jonge viking, en zijn maatje Ramm, een Tjerk. Een Tjerk is een klein, mensachtig wezen met een rare kleur en past prima bij de mythische figuren die een rol spelen in Wolf, waaronder de Noorse goden en het reuzenvolk. Wie nu denkt met een soort heroic fantasy te maken te hebben heeft het goed mis: in Wolf draait het meer om humor en avonturen zonder al te veel poespas. Het verhaal is niet echt ingewikkeld (slechte god steelt boom, boom moet terug) maar het valt wel meteen op dat Dupré die simpelheid heeft geprobeerd te compenseren door er enorm veel kleine grapjes in te stoppen. Als lezer moet je echt opletten om ze allemaal te ontdekken. De strip komt iets te traag op gang, maar eenmaal op stoom is hij erg vermakelijk en biedt een aantal zeer geslaagde grappen.

~

Het tekenwerk is oogstrelend. Dupré tovert met veel oog voor detail een wereld tevoorschijn die ondanks het ontbreken van kleur heel levendig overkomt. De tekenstijl doet een beetje aan die van Asterix denken, maar dan zonder de uit de kluiten gewassen neuzen. Daarnaast heeft Dupré een aantal van zijn collega-tekenaars een gastrolletje gegeven als reus, dus opnieuw reden om als lezer extra goed op te letten. Dat het album op kleiner formaat is gedrukt heeft verder geen gevolgen voor de leesbaarheid, hoewel de tekeningen met al hun details eigenlijk grotere pagina’s hadden verdiend. In dit geval is het overigens lovenswaardig dat BeeDee, in tegenstelling tot de meeste andere uitgaven die wel op groot formaat verschijnen, die overstap naar grotere pagina’s niet heeft gemaakt, want nu kunnen alle Wolf-albums gewoon netjes naast elkaar in de kast.

Carol detective: Missie naar Atlantis

In Carol detective volgen we Carol, een detective uit de toekomst, en haar katachtige huisdier Rom. Samen beleefden deze twee al eerder enkele korte avonturen, maar dit is de eerste keer dat ze in een lang verhaal optreden. Dit verhaal is net als de kortere verhalen geschreven door Duchâteau, die op zijn oude dag nog altijd veelschrijver is. De verhaallijn zelf draait om Carols zoektocht naar de mysterieuze Jioron, die nadat hij haar te hulp heeft geroepen door vreemde wezens is ontvoerd. Het verhaal is leuk, maar de sfeer die Paape met scenaristen als Charlier of Greg wist te bereiken wordt niet gehaald. Via enkele plottwisters leidt Duchâteau de lezer naar het einde, waar het verhaal overigens nog niet helemaal klaar is. De opzet was duidelijk een cyclus van meerdere albums te maken, maar door de hoge leeftijd van Paape is dat er niet meer van gekomen. Het album is weliswaar prima los leesbaar maar het is toch altijd jammer dat je het idee hebt dat er meer had kunnen zijn.

~

Dit album tekende hij alweer een tijdje geleden en was een van de laatste verhalen van zijn hand. Het tekenwerk is nog altijd van hoge kwaliteit en in dezelfde stijl die hij al bij zijn bekendste serie, Luc Oriënt, gebruikte. Dat wil zeggen dat de lezer hier realistisch tekenwerk wordt geboden, maar wel met een geheel eigen karakter. Vooral Paape’s gezichten zijn heel karakteristiek: de figuren lijken sprekend op enkele prominente personages uit Luc Oriënt. Dat betekent breed uitgespannen ogen bij de vrouwelijke personages en bij vlagen de typerende gearceerde schaduwpartijen bij de mannen, inclusief een lijntje om de grens aan te geven. De achtergronden zijn prima verzorgd en dragen bij aan een overtuigend beeld van een toekomstige wereld. Het moge duidelijk zijn dat Paape er nog altijd zin in had bij dit album. Het is voor de liefhebbers fijn dat er op deze manier toch nog een album aan zijn oeuvre toegevoegd kan worden, want dat is opvallend bescheiden voor iemand die toch al zo lang meedraait.

Wolf 12: De appels van Idun • Scenario: Lucas • Tekeningen: : Steven Dupré • Uitgever: BeeDee • Prijs: € 12.95 (softcover, zwart-wit) • 48 bladzijden • 90 773312 8

Carol Detective: Missie naar Atlantis • Scenario: André-Paul Duchâteau • Tekeningen: Eddy Paape• Uitgever: BeeDee • Prijs: € 14.95 (softcover, zwart-wit) • 48 bladzijden • ISBN: 90 77331 30 1