Modespektakel in Den Haag
Waar een klein land groot in kan zijn! Dat bewijst maar weer de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse Mode in het gemeentemuseum in Den Haag. De kleurrijk ingerichte zalen geven het gevoel van een feestje, dus zijn het bezoeken zeker waard.
Nog nooit eerder is er in Nederland zo’n groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis gepresenteerd. Het is een ‘Ode’ bedoeld om de creativiteit en de eigen signatuur van de Nederlandse ontwerpers een welverdiende pluim te geven. De tentoonstelling laat de Nederlandse mode zien van 1900 tot 2015. De mode wordt niet chronologisch getoond, maar is gebaseerd op stijl en kleur. Het Hollandse landschap vol lijnen, vlakken, wind, wolken, molens, tulpen en klompen vormen het decor voor de vele prachtige creaties.
Het thema blauw
Blauw is al sinds de 18de eeuw een geliefde kleur in Nederland. Er is dan ook een zaal ingericht waarbij dit thema de boventoon voert. Naast allerlei jurken waarin de kleur blauw domineert, zijn er twee creaties die wel heel opvallend zijn. De eerste is de lange jurk ontworpen door Fong Leng met de naam Phoenix. Dit unieke exemplaar werd gedragen door Mathilde Willink, ooit de muze van de kunstschilder Carel Willink. Mathilde vertoonde zich graag als ‘levend kunstwerk’ om zo de stad Amsterdam extra kleur te geven. Verderop in de tentoonstelling zijn nog meer unica van Fong Leng te zien, met als hoogtepunten de mantel Velasquez en de creatie de Rups. Beide werden ook gedragen door stijlicoon Mathilde. De tweede opvallende creatie vormt het ensemble, de koningsblauwe japon en mantel gemaakt door Jan Taminiau, die Maxima droeg bij de inhuldiging van Koning Willem Alexander in 2013. Speciaal voor deze tentoonstelling gaf ze deze aan het museum in bruikleen.
Feest
Een zaal waar de mode gepresenteerd wordt in een spel van lijnen en vlakken in bonte kleuren, toont talloze creaties. We zien ontwerpen van onder andere Max Heymans, Frans Molenaar, Frank Govers. Edgar Vos en Viktor & Rolf. Strakke kleurige kledingontwerpen worden afgewisseld door uitbundige creaties met bloemen, strikken, zwierige ruches en borduurwerk. Een feest voor het oog!
In een ruimte ingericht als discotheek is het donker. Het licht komt van de glitter en glamour van de outfits, gemaakt van glanzende zijden stoffen versierd met glaskralen, pailletten en applicaties. Onder andere een prachtige zwarte spiegeljurk uit kunststof (1976) van Jan Aarntzen en flitsende ontwerpen van Bas Kosters uit zijn collectie Clowns are people too.
Rust
Na het donker komt het licht. De wanden geven de zee en lucht op een zomerse dag weer in een strakke compositie. De kleur van de mode die daar wordt getoond bestaat uit voor een deel uit zwart-wit, waarbij het gaat om contrast en lijnenspel. Het zijn ontwerpen van Frans Molenaar en Mart Visser. Daarnaast zien we kleurrijke outfits gebaseerd op de stijl van Mondriaan en het Constructivisme.
Ook een vleugje humor ontbreekt niet, te zien in My emoticon Family van Bas Kosters. Maar ook in een jurk van Winde Rienstra waarvan de rok is gemaakt van schoudervullingen (in zwang in de jaren 80) en een kort jasje van Niels Klaver met vier mouwen in plaats van twee.
De toekomst van de mode wordt getoond in een jurk gemaakt met een 3D-printer van Iris van Herpen uit haar collectie Escapism.
Dit is een zeer overzichtelijke en complete tentoonstelling van de Nederlandse mode. Overal zijn aan de wand bordjes geplaatst, met afbeeldingen van de creaties. Deze geven informatie over het gebruikte materiaal, wanneer en door wie het ontwerp is gemaakt. Het bijzondere is dat de kleuren van de omgeving zijn afgestemd op de getoonde trend. Al met al is deze modepresentie er een met een groot ‘wauw-effect’!