Zomerspecial: Antwerpen – België
Het mooie van reizen is dat het nooit gaat zoals gepland. Het MoMu (Modemuseum) in Antwerpen was dicht, wegens het wisselen van de collectie. Ook mijn favoriete sieradenshop hield om die reden haar deuren gesloten. Gelukkig bleef er nog genoeg te genieten over in deze inspirerende stad.
Antwerpen is dichtbij, maar toch ben je in een andere wereld, enkel al om de prachtige Vlaamse woorden (groentjes, volzet, generiek, droogkuis), de aangename hoffelijkheid (u) en de verschillende culturen die je treft als je je even buiten het historisch centrum begeeft. In de Joodse wijk fietsen mannen met pijpenkrullen, in de Afrikaanse buurt schrijden trotse moeders in kleurige gewaden – over mooi opgekleed gesproken – en Chinatown heeft zelfs echte rode poorten.
De binnenstad blijft een modemekka en van de beroemde ‘Antwerpse zes’ zijn er nog voldoende grote namen over (van Beirendonck, van Nooten, Demeulemeester). Je treft dan ook veel shoppende Nederlanders die hun slag willen slaan in de solden, net als ik. Antwerpen biedt, behalve een rijke historie, een mooie kans om de tijdgeest weer eens goed op te snuiven, te onderzoeken wat er zoal speelt. De Kammenstraat is daarvoor een goed begin, en vergeet vooral de flyers niet. Nog wat andere tips:
MHKA (onmisbaar)
‘Kunst is het zout op de patatten van het dagelijks leven’, aldus de Vlaamse minister van Cultuur. Het Museum voor Hedendaagse Kunst ligt vlakbij de Schelde. Het heeft ‘een duurzaam engagement voor Jan Fabre’ meldt de site. Hoe mooi gezegd. Ik trof een prachtige overzichtstentoonstelling van deze multidisciplinare Antwerpse duizendpoot. Bic-kunst? Vleesjurk? Fabre deed het al.
Bourla (pralineke)
De Bourlaschouwburg, thuishaven van het Toneelhuis, is een oude bonbondoos, dus men bouwde een moderne, grotere schouwburg erachter – waar eigenlijk niemand echt naar toe wil. Gelukkig kun je sinds deze zomer de hele dag heerlijke zelfgemaakte ijsthee drinken op het sfeervolle Bourlaterras. Kijk als je de kans krijgt even binnen, bijvoorbeeld naar het statige restaurant onder de adembenemend beschilderde koepel.
Vreemdelingenmarkt en Kruidentuin (avontuur en stilte)
Vergeet niet te proeven, te horen en te voelen. Geniet van alle smaken, geuren en kleuren op de Vreemdelingenmarkt (zaterdag), nu ook wel netter ‘Exotische markt’ genoemd. Koop wat lekkere hapjes en picknick in de nabijgelegen Kruidentuin, een wonderlijke oase van rust midden in de stad.
Internationale Tijdschriftenshop (knus en werelds)
Weinig is zo goed als logeren in een appartement waar al kwartier is gemaakt door hedendaagse Antwerpenaren. Als je geluk hebt tref je een balkon met zachte stadsgeluiden en kun je fantastische koffie zetten en heb je niet te vergeten veel goede litera- en lectuur binnen handbereik. Voor de zekerheid kun je ook nog even snuffelen in de Internationale Tijdschriftenshop in de Stadsfeestzaal (zou hier vroeger gedanst zijn op die mooie parketvloer?). Trotseer hiervoor even de Meir, want echt bladeren is toch leuker dan internet.
Park Spoor Noord (oud en nieuw)
Een oud verlaten spoorwegterrein is omgetoverd tot een fascinerend eigentijds stadspark. Je kan hier alle parkdingen doen: zwemmen, eten, drinken, muziek luisteren, skaten, locals kijken, en als je zo’n handige roodwitte stadsfiets hebt geregeld ook fietsen. Die fietsen zijn een aanrader wegens de omvang van het park, maar zijn natuurlijk ook geweldig in de rest van de stad. Zo kun je makkelijk de Zomer van Antwerpen nog even meepakken, een festival met maandenlang theatervoorstellingen, films, muziek, stadsstranden…
Subiet moet ik terug! Voor het MoMu en die oorbellen natuurlijk, maar ook voor een voorstelling van het Toneelhuis en een frisse portie leuke grote stad. En dan wil ik graag eens slapen in het Nulsterrenpension in een oude gasfabriek, waar je een pyjama kan huren die past bij het retrobehang.