Theater / Voorstelling

Dun laagje chroom

recensie: Crazy for you (Joop van den Ende Theaterproducties)

.

~

Laat ik beginnen met het goede nieuws. Er is een aantal duidelijke punten te noemen die in het voordeel van deze musical spreekt. Ten eerste zijn de decors van een uitmuntende kwaliteit. Zeker voor een productie die van theater naar theater reist, zijn de decors imposant te noemen. New York en Death Rock, de plaatsen waar het verhaal zich afspeelt verreizen binnen een oogwenk op het toneel. Saloons en theaters verschijnen en gaan. En oldtimers zoeven tussen de decorstukken heen en weer.

Ten tweede

Daarnaast staat de zangkwaliteit van Joke de Kruijf buiten kijf. Kan Dick Cohen naast zingen ook aardig tapdansen en is er eigenlijk op de cast sowieso weinig aan te merken. Ook muzikaal kan er weinig mis gaan met Gershwin hits zoals I got Rhythm. De zang, maar vooral de dans is aangenaam entertainment. Maar toch is er iets grondig mis met deze musical. Crazy for You is het bewijs dat een aantal sterspelers nog geen verzekering is voor een goed elftal. Daarvoor is ook een goede samenhang nodig, een factor die de elementen met elkaar verbindt. Crazy for You mist deze factor.

~

Factoren

Het verhaal zou zo’n factor kunnen zijn. Maar verder dan het standaardliefdesverhaal komt het niet. Een man en een vrouw ontmoeten elkaar, ze houden van elkaar, door omstandigheden worden ze uiteen gedreven, maar gelukkig komt het uiteindelijk allemaal goed. Nu volgen wel meer liefdesverhalen deze lijn, maar zo kaal en ongeïnspireerd als het hier wordt uitgewerkt kom je het zelden tegen. Door deze magere verhaallijn komen ook de nummers minder goed tot hun recht. Joke de Kruijf kan dan wel heel goed zingen, maar als je niet meegesleurd wordt door het verhaal is het minder overtuigend. Een ballade zonder snik is gewoon een langzaam liedje.

En ook..

Humor kan vaak nog veel goed maken. Er zijn hele bergen humor in de show gestopt, maar het valt in de categorie flauw tot heel flauw. Hilarisch voor sommigen, vervelend voor anderen. Ook stoor ik me aan het feit dat je door het hele stuk door merkt dat het hier om een vertaling gaat. Het origineel (Girl Crazy) is gewoon slecht vertaald. Dat de namen origineel gehouden zijn, is nog wel logisch, maar af en toe merk je aan zinsconstructies en uitspraken dat het geen oorspronkelijk Nederlands werk is. Het loopt gewoonweg niet altijd even soepel. Dat maakt het er niet beter op. De overige factoren hadden me al negatief beïnvloed en dan is zo’n vertaling de druppel.

Dun laagje chroom

Crazy for you kan mij niet overtuigen. De opsmuk –decor en artiesten- kan niet verbergen dat we hier met een ondermaatse musical te maken hebben, die inhoud en diepgang mist. Zonde van de crew. Die verdient ook een beter stuk.

Crazy for you is nog tot en met 19 juni 2005 te zien.