Nuttig advies van een huidspecialist
Je lichaam insmeren met voedende olie, anti-rimpelcrème op je gezicht en regelmatig een verfrissende douche. Goed bezig, denk je? Helemaal niet, volgens dermatoloog Yael Adler. Sterker nog, het brengt je huid ‘opzettelijk lichamelijk letsel toe’. De Duitse huidarts is streng in haar openbarende boek over de huid.
De Huid, een inmiddels immens populair boek bij onze oosterburen, is nu ook in het Nederlands te lezen. Dat is fijn, want Adlers bestseller bevat talloze nuttige wetenswaardigheden, do’s en don’ts om je huid en gezond en mooi te houden en een flinke dosis humor.
Boeiende biologieles
Volgens Yael Adler kunnen we veel aan onze huid aflezen. Ze is een spiegel van onze ziel, verraadt wat we eten en drinken en zelfs hoeveel seks we hebben. Hoe dit mogelijk is, beschrijft Adler op een inzichtelijke en toegankelijke manier. Ze is direct, durft gevoelige onderwerpen aan te snijden en formuleert heldere zinnen. Adler geeft ons inzicht in de werking van ons grootste orgaan. Zo beschrijft ze uit welke lagen onze huid is opgebouwd, welke invloed hormonen in ons lichaam hebben en hoe littekens ontstaan. Al lezend leer je dat op onze opperhuid veel micro-organismen leven die noodzakelijk zijn voor onze gezondheid. Vandaar ook dat teveel smeren en wassen je huidbarrière verstoord, stelt Adler. Door het informatieve karakter doet De Huid denken aan een interessante biologieles gegeven door een zeer gedreven en enthousiaste lerares waarbij je op het puntje van je stoel zit.
Huidverzorging: Less is more
Naast een uitleg van de werking van onze huid, geeft Adler ook tips om je huid gezond en mooi te houden. Deze adviezen resulteren vooral in dingen die je beter niet kunt doen. In een wereld met een ontplofte cosmetische industrie waar je door de bomen het bos niet meer ziet, is het zowel een verademing als een schok om te lezen dat er geen reinigingsmelk op kan tegen kraanwater en een handdoek. Adler legt uit dat veel huidverzorgingsproducten slechte stoffen bevatten zoals alcohol, zeep en geur- en kleurstoffen. Hiermee beschadig je je huid eerder dan dat je haar goed doet.
Huidkanker voorkomen
Te veel wassen en smeren is echter niets vergeleken bij de schade die de zon kan aanrichten, leer je bij lezen van De Huid. Een open deur misschien, maar wel een belangrijke boodschap die niet vaak genoeg benadrukt kan worden. In Nederland is, na borstkanker, voor vrouwen huidkanker de meest voorkomende kankersoort. Bij mannen staat melanoom op nummer drie in de top tien van meest voorkomende vormen van kanker. Adler legt uit hoe melanomen ontstaan, hoe je je huid erop kunt testen en vooral hoe je je er tegen kunt beschermen. Zeker geen overbodige luxe in een tijd waarin we steeds massaler reizen en vakantie houden in tropische landen. Ook in dit serieuze deel van het boek, ontbreekt de humor niet. Alder vergelijkt de billen van hoogbejaarden met de gezichtshuid van dertigers. De huid van oude billen is nog steeds ‘glad, wit, smetteloos en ongerimpeld’ terwijl de gezichtshuid van jonge mensen al vlekjes en rimpeltjes vertoond als gevolg van zonlicht.
Hoe interessant en toegankelijk Adler’s boek ook is, De Huid kun je niet in één ruk uitlezen. De grote hoeveelheid informatie, maakt dat je het boek af en toe moet wegleggen om alles wat je hebt gelezen te verwerken. Een goede investering en geld besparend is de aanschaf van dit boek in ieder geval, want na het lezen van De Huid zal je voortaan louter een opgeruimd en sober badkamerkastje hebben.