Boeken / Strip

Schoenmaker blijf bij je leest

recensie: Walter Minus - Darling Chéri

Stel je bent een gevierd illustrator voor bladen als Cosmopolitan, Marie-Claire, Elle en The New Yorker. Daarnaast heb je gewerkt aan succesvolle reclamecampagnes van onder andere Chanel, Coca-Cola, Mercedes, Renault en Kodak. Het zou dan zomaar kunnen dat je als illustrator wil bewijzen dat je meer in je mars hebt. Je besluit een boek te maken: geen goed idee Walter Minus.

Darling Chéri gaat over een jonge carrière vrouw die op een dag wakker wordt en beseft dat er geen liefde meer is in haar huidige relatie. Voor ze de verloren gegane liefde gaat achtervolgen schrijft ze snel een vaarwel briefje aan haar huidige vriend.

~

Pin-ups

Tsja, als je al bewezen hebt dat je erg goed bent in het tekenen van sensuele jonge vrouwen in een stijl die doet denken aan de, door popart kunstenaar Roy Liechtenstein bekend geworden, jaren vijftig strip. Dan is het een zwaktebod om je hele boek vol te zetten met tekeningen van telkens dezelfde schaars geklede vrouw in pin-upachtige poses. Minus voegt met zijn tekenwerk in Darling Chéri dus niets toe aan zijn oeuvre. In feite degradeert hij zijn eigen stijl naar het niveau dat menigeen al bekend van de Rooie Oortjes strips.

Misschien dat Minus met Darling Chéri wilde bewijzen dat hij naast illustreren ook een verhaal kan verzinnen en vertellen. In dat geval is dit boek ook een zwaktebod van jewelste, de in de eerste alinea aangegeven verhaallijn is namelijk letterlijk het verhaal. Niets meer, niets minder. Okay je zou Minus enig krediet kunnen geven voor het feit dat hij nog wat venijn in de staart heeft gestopt. Chéri laat namelijk haar vuile was achter bij het vriendje, maar neemt wel drie souvenirs van hem mee: zijn creditcard, portemonnee en de juwelen van zijn moeder. Om op basis van deze ‘plotwending’ echter te spreken van een geslaagd verhaal gaat te ver. Daarvoor is het geheel gewoon te simpel.

Zoveel beter

Als Walter Minus met dit boek een femme fatale heeft willen neerzetten, kan ik hem adviseren de comcicreeks 100 Bullets maar eens te raadplegen. Deze serie weet namelijk wel goede tekeningen en goede verhaallijnen te combineren. In deze reeks komen genoeg femme fatales voor die meer tot de verbeelding spreken dan Minus’ Chéri.

Na het lezen van Darling Chéri zullen eindredacteurs van eerder genoemde tijdschriften in ieder geval nooit meer aarzelen. Walter Minus is een illustrator die zijn vak verstaat, maar duidelijk (nog) niet capabel is om iets buiten zijn professie te doen.