Loco Motion dendert museum in

.
De werkelijkheid is het uitgangspunt van het werk van Job Koelewijn. Tot en met 8 juni aanstaande houdt hij een groot deel van De Pont bezet met zijn fotografie en installaties. Maar daar blijft het niet bij, want ook op het plein voor de ingang van het museum is al één van Koelewijn’s installaties te zien. In deze tentoonstelling toont hij een combinatie van oud en nieuw, speciaal voor De Pont ontworpen werk.
In 1992 studeert Job Koelewijn (1962) af aan de Rietveld Academie. Zijn afstudeerproject omvat onder andere een schoonmaakbeurt van het tentoonstellingspaviljoen van de academie, wat hem meteen bekendheid geeft in de kunstwereld. In de jaren die volgen, sleept Koelewijn een aantal prijzen in de wacht, waaronder de Sandbergprijs in 1999 en de Dr. A.H. Heinekenprijs in 2006. Zoals gezegd opent de tentoonstelling al op het plein voor het museum, met Cinema on Wheels. Dit is een verplaatsbare bioscoop, compleet met stoelen, geluiden en de juiste sfeer. In plaats van een filmdoek is er een kader uitgesneden in de container, waardoor naar het plein en de straat gekeken kan worden. Hier is de werkelijkheid zelf te zien in plaats van een filmische weergave daarvan.
De Tijd loopt
~
Literaire Horizon
Wanneer je eenmaal in de grote zaal staat, wordt je blik onmiddellijk getrokken door het voor het eerst tentoongestelde Horizon. Een tientallen meters lange boekenwand met daarop talloze covers, van lectuur tot literatuur, van Heidi tot aan het Communistisch Manifest. Alleen de omslagen zijn te zien, weliswaar achter een laag plexiglas. Wat daarachter schuil gaat, blijft verborgen. Over de volle breedte van de wand stroomt water naar beneden. Koelewijn stelt zich hierbij de vraag of het water juist de verhalen uit de boeken tot leven brengt, of is het een reinigingsritueel ten afscheid?
Koelewijn heeft iets met boeken. Dit blijkt wanneer in een volgende ruimte een jukebox te zien is, waaruit in plaats van muziek de stem van de voorlezende kunstenaar te horen is. Op sokkels voor de jukebox liggen wederom boeken en stapels cassettebandjes, waarop de ingesproken tekst van de boeken. Ook hier weer zware kost, zoals Kritiek van de cynische rede.
Rood, of toch blauw?
~