Theater / Achtergrond
special: Het 22e Internationaal Poppentheater Festival

Grenzen verleggen met poppentheater

Poppentheater is en blijft een verrassende theaterkunst voor jong en oud. Al vele eeuwen terug werden er in het oude Egypte en Griekenland opvoeringen gegeven. Vandaag de dag is poppentheater nog steeds een veelzijdige doch ook een van de meest ondergewaardeerde theatervormen.Veel mensen zien poppenspel namelijk als kinderspel en doen daarmee geen recht aan deze vorm van theater. Er wordt genoeg geëxperimenteerd in het poppentheater, ook tijdens het Internationale Poppentheater Festival. De geselecteerde mooie, vreemde en onverwachte voorstellingen.die het festival in petto heeft tonen vakmanschap of raken een emotionele snaar. Er worden nieuwe, jonge theatermakers uitgenodigd omdat zij een internationale doorbraak verdienen.


De droom van de faun
De droom van de faun

Damiët van Dalsum, de vrouw achter het Poppentheater Festival houdt zich al veertig jaar bezig met poppentheater. Al vroeg ontdekte ze de spanning en het bijzondere gevoel dat het spelen met poppen kan geven. “Als poppenspeler word je geboren, het zit in je. Onzichtbaar ben je, achter die grote kast met gordijnen. Toch ‘zie’ je alles wat er in het publiek gebeurt: de energie, de spanning en de blijdschap. Het stroomt als energie door de lucht. Je kunt je helemaal verliezen in de karakters die je speelt.” Deze gedreven vrouw herinnert zich haar eerste voorstelling als was het gisteren. “Dat was op 1 juli 1967. Ik was apetrots op mijn eigen kleine ruimte in dat pakhuisje! De voorstelling heette Sjaak de Rover en ik speelde met handpoppen in een vuurrode kast. Terwijl ik wachtte op de eerste bezoekers speelde buiten een draaiorgel. Even droomde ik weg en stelde me voor dat de muziek speelde voor mijn opening.”

De Fluisterboot

Cietrois
Cietrois

De passie voor het poppentheater stopte Damiët van Dalsum ook in haar Poppentheater Festival. Het festival is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een internationaal evenement, dat Dordrecht jaarlijks een twaalftal dagen lang in haar greep houdt. Ook dit jaar biedt het weer vele verrassingen. Traditioneel en eigentijds gaan tijdens het festival altijd hand in hand. “Ik ben uitermate kritisch in het contracteren van groepen,” zegt Van Dalsum. “Er komt ieder jaar weer een groot aanbod vanuit de hele wereld.
Vaak ga ik de voorstellingen zelf ter plekke bekijken of vraag de mensen om een video op te sturen. Ik moet zeker een sterke connectie voelen met datgene dat ik voor me zie.”
Een belangrijk onderdeel dat ieder jaar terugkeert op het festival is de Fluisterboot. Daar bekijk je vanaf een boot in de avonduurtjes in de overgang tussen licht en donker de prachtige grachten en open wateren van Dordrecht een poppentheatervoorstelling die vanaf verschillende locaties aan de waterkant wordt gegeven. Het resultaat is een sprookjesachtige ervaring. Het festival won er vorig jaar de eerste prijs als leukste stadsevenement van Dordrecht mee. Zodra je in de boot plaatsneemt, geef je je over aan alle onverwachte momenten die je op je reis door de grachten tegenkomt. In Een Waterproject van Rob Maaskant (regie, beeld, objecten en spel) gaat de toeschouwer op ontdekkingstocht naar de oorsprong van zijn fantasie, een ongewisse fluistertocht. Je wordt meegevoerd langs een mysterieuze boven- en onderwereld, tuinen van meelwitte onschuld en rivieren van brandend water, terwijl gongen weerklinken en stemmen opdoemen en ook weer langzaam vervagen. Het is een voorstelling met veel muziek van Indonesische gamelan, exotische trommels en andere bijzondere instrumenten. Dordrecht is een geweldige stad om deze voorstelling te beleven. De prachtige wateren van de stad bieden de mogelijkheid om de grachten tussen licht en donker te bewonderen, in samenspel met meeslepend locatietheater.

Huiskamerroute

The Tritons
The Tritons

Deze en andere voorstellingen kun je gedurende bijna een week (van dinsdag 26 juni tot en met zaterdag 1 juli) op allerlei plekjes in Dordrecht bekijken. Er zijn gezelschappen uit onder meer Frankrijk, Zuid-Afrika, Bulgarije, Indonesië, Rusland en Nederland met uiterst verrassende voorstellingen. Ook heel bijzonder is de jaarlijks terugkerende huiskamerroute. In Dordtse huiskamers worden drie korte figurentheatervoorstellingen gegeven. In groepjes van 25 loop je dan door de mooie binnenstad van Dordrecht om in privé-huizen verschillende groepen te bewonderen: beslist een bijzondere ervaring! Ook de woonbootroute, waar je in de prachtige historische haven van Dordrecht van boot naar boot trekt en daar verschillende vormen van poppentheater kunt bewonderen, is leuk om te doen. Maar het festival biedt nog veel meer. Kijk hier voor de mogelijkheden.

Het Internationaal Poppentheater Festival is tot en met 1 juli op verschillende locaties in Dordrecht te zien. De Fluisterboot, in 2003 uitgeroepen tot leukste stadsevenement, zal tijdens het festival t/m 6 juli extra varen.