De Zweedse 007
De Engelsen hebben Bond, maar de Zweden hebben Hamilton, Carl Hamilton.
Het personage is een creatie van thrillerschrijver Jan Guillou. De geheim agent, luisterend naar de codenaam Coq Rouge, is een linksige Scandinavische tegenhanger van de rechtsige Amerikaanse spionageromans van Robert Ludlum, die met Jason Bourne weer een Amerikaanse tegenhanger van James Bond creëerde.
Agent Hamilton: In the Interest of the Nation is niet de eerste verfilming. Vanaf 1989 al kruipen de betere Zweedse acteurs als Stellan Skarsgard en Peter Stormare in de huid van de meedogenloze geheim agent. Tegenwoordig heeft Mikael Persbrandt het stokje overgenomen.
Bruut einde aan relatie
Zoals het de socialistische Zweden betaamt zijn niet de Arabieren, Russen of Noord-Koreanen de bad guys van dienst. Het plot draait om een malafide Amerikaanse beveiligingsfirma die met gestolen raketten onrust wil zaaien in het Midden-Oosten. Niet heel origineel, maar de Deense regisseuse Kathrine Windfeld weet hoe je spanning opbouwt en een hoe een goeie actiescène in elkaar steekt.
Gekwelde eenling
Het sterkste punt van deze Zweedse actiethriller is echter het personage van Hamilton. Een gekwelde eenling die net iets minder eendimensionaal is als zijn Britse evenknie. Een vervolg is er overigens ook al. Agent Hamilton: But Not If It Concerns Your Daughter haalt niet helemaal het niveau van de voorganger, hoewel Persbrandt zich ook hier weer heerlijk getormenteerd door het verhaal – zijn petekind is ontvoerd door terroristen – heen slaat.