Film / Achtergrond
special: IFFR 2014

IFFR: Deel 5

.

DEEL 1 | DEEL 2 | DEEL 3 | DEEL 4 | DEEL 5 | DEEL 6 | DEEL 7DEEL 8 | DEEL 9

Inhoud: L’amour est un crime parfait | Sorrow and Joy | Fish and Cat | Ping Pong Summer

In dit 5e deel wordt een vrouwenverslindende professor in verband gebracht met de verdwijning van een studente, laat een Deense film zien hoe een relatie ondanks een pijnlijke gebeurtenis standhoudt, is er Iraans duister surrealisme in de bossen en worden de eighties gevangen tijdens een pingpong-vakantie.

Rokkenjager in de Alpen

Het verhaal? We zien twee onverzorgd uitziende mannen bij een louche restaurant in een verder verlaten landschap. Ze krijgen onverwachte bezoekers, die verkeerd gereden zijn. De mannen weren hen op dreigende wijze van hun terrein af en volgen dan hun eigen weg. In één take genomen volgt de camera de twee mannen die gewapend met een zak vlees het bos ingaan. Dan verspringt de camera naar een vader en zoon die zich op dezelfde plek bevinden. De vader is altijd in zijn zoons kielzog, maar moet nu afscheid van hem nemen omdat hij gaat kamperen. Dan vertrekt de zoon met zijn vlieger naar een campingterrein vlakbij het bos, waar hij de anderen ontmoet. Het is de jaarlijkse vliegerwedstrijd, waar jongeren zich verzamelen en de nachtelijke hemel in een wonderbaarlijk schouwspel zal veranderen.

Ondertussen is een van de jongeren verdwenen. De camera volgt diverse bezoekers van de camping, die uiteindelijk in aanraking komen met de mannen van het restaurant. Hierbij worden sommige scènes en ontmoetingen vanuit een ander perspectief herhaald en wordt op ingenieuze wijze met het aspect tijd gespeeld. De dialogen zijn licht absurd en poëtisch van aard, maar altijd met een menselijk karakter, zoals een relatie die gestrand is of twee jongens die elkaar niet kennen maar zeker weten dat ze hun dialoog al eerder gevoerd hebben.

De film werkt uiteindelijk toe naar de verdwijning van het meisje, een scène die zowel beeldschoon als gruwelijk is. Fish and Cat is geen gemakkelijke film en zal zeker niet iedereen aanspreken, maar wie tot het einde blijft zitten heeft op zijn minst een originele kijkervaring achter de rug. Deze mengeling van vreemde ontmoetingen, surreële sferen en duistere krachten vergeet je niet snel.
Terug naar boven

Jaren tachtig niemendalletje

Ping Pong Summer
Michael Tully • VS, 2014
2.5

Het is 1985. De tijd van old school hip hop, hoog opgestoken kapsels en Nikes. De dertienjarige Rad gaat samen met zijn ouders en zus naar een vakantieoord in Ocean City, Maryland. De vrije tijd die hij daar heeft spendeert hij met zijn twee grote passies: pingpong en breakdance. Rad ontmoet Teddy, die ook weg is van Run DMC en wiens vader een indrukwekkende ghettoblaster heeft.  Maar de jongens krijgen het niet gemakkelijk: op het campingterrein lopen namelijk ook de verwende pestkoppen Lyle en Anthony rond, die het al snel op Teddy en Rad voorzien hebben. Niet fijn, als je in het kielzog van mooie meisjes vernederd wordt.

Er is voor Rad maar een oplossing om de mooie Stacy Summers voor zich te winnen: Lyle uitdagen voor een pingpongwedstrijd. Maar daar heeft hij wel de hulp bij nodig van zijn vreemde buurvrouw Randi Jammer.

Ping Pong Summer is geheel in stijl van de eighties opgenomen: kapsels, kleding, muziek en de fletse kleuren ademen die sfeer. De camera zoomt regelmatig in op de Nikes en futuristisch rode broek van Rad, die nu overigens heel hip zouden zijn. De sfeer van de film is goed gevangen, maar inhoudelijk is Ping Pong Summer maar magertjes met zijn thematiek van ‘onzekere jongen wint mooi meisje voor zich’. Daarbij komt dat vooral de jonge acteurs vlak acteren en vrij eendimensionaal zijn neergezet. Susan Sarandon beurt de film dan wel weer wat op met haar leuke rol van outsider Randi Jammer.
Terug naar boven

Foto’s: International Film Festival Rotterdam