Food Film Festival 2011
De eerste editie van het Food Film Festival in Studio K was gezellig, druk en een beetje chaotisch. Naast een breed filmprogramma waren er culinaire workshops, bijzondere lezingen en themafeesten. 8WEEKLY kijkt terug op een festival voor culinaire hipsters.
Passie
De balans tussen genieten en bewustwording was ook net goed. De filmselectie bestond grotendeels uit documentaires met maar een enkele speelfilm, zoals Bottle Shock en Vers Bloed. Veel docu’s waren kritisch op de voedselindustrie, maar toonden ook de onlosmakelijke band die ontstaat tussen mensen en hun eten. Het vormt misschien wel het meest basale deel van een cultuur en dat was in veel films terug te zien in de passie waarmee gewassen worden verbouwd of gerechten worden gekookt.
Die passie vormde ook een hoopvolle noot tegenover de treurige en soms ronduit deprimerende toon van documentaires als The End of the Line, Taste the Waste en Black Gold. Daaruit blijkt dat er sprake is van bijna onvoorstelbare verspilling, onrecht en exploitatie op globaal niveau. Bewustwording is belangrijk als eerste stap, maar handelen is noodzakelijk indien de mens in de toekomst nog gezond en verantwoord wil eten. Dit was ook de boodschap van de invloedrijke wetenschapper Vandana Shiva die in een inspirerende slotlezing sprak over wat haar deed besluiten om zich in te zetten als voedselactivist tegen wat zij raak typeerde als bio-imperialisme.
Food Film was al met al een geslaagd festival dat zeker een tweede editie verdient. De vraag is wel of het lukt om genoeg culinair getinte films te vinden voor een nieuw programma. Oudere films, zoals Les Blanks ode aan de knoflook Garlic Is As Good As Ten Mothers (1980) of de kritische en satirische gastronomische documentaires van Jonathan Meades, zouden er zeker niet misstaan.