
Het 3e Leids Film Festival
Iedereen heeft weleens gehoord van het Internationaal Filmfestival van Rotterdam of het grootste documentairefestival ter wereld, het IDFA, in Amsterdam. Minder mensen zijn er echter van op de hoogte dat ook Leiden een eigen filmfestival heeft.
Dit jaar vond de derde editie van het Leids Filmfestival plaats en het massaal toegestroomde publiek voor de fraaie bioscoop Trianon, het epicentrum van het festival in het historische centrum van de stad, doet vermoeden dat het evenement aan populariteit wint. Dat is ook niet zo gek, aangezien sommige van de films die er draaiden de interessantste zijn die de komende maanden in de bioscopen verschijnen. 8WEEKLY was erbij en maakte een selectie.
Inhoud: Baby Mama | Blindness | Burn After Reading | Der Baader Meinhof Komplex | Changeling | Entre les murs | Versailles | Vox Populi
~
Terug naar boven
~
Hoe verfilm je een boek over een epidemie van blindheid? Het is een vraag waarmee regisseur Fernando Meirelles (Cidade de Deus
~
, The Constant Gardener) zichtbaar heeft geworsteld. Met veel visueel vernuft heeft hij hetzelfde effect proberen te bereiken als Nobelprijswinnaar José Saramago in zijn schitterende roman, maar zijn poging is niet volledig geslaagd. Het verhaal lijkt uitermate geschikt voor het witte doek. Als een stad plotseling overvallen wordt door een mysterieuze epidemie van blindheid, wordt besloten de blinden af te zonderen in een geïsoleerde gevangenis. De vrouw van de dokter (geen enkel personage heeft een naam) is de enige in de kliniek die haar gezichtsvermogen nog heeft. Ze probeert haar medemensen te helpen, maar moet aanzien dat al snel het recht van de sterkste gaat heersen, iets dat gruwelijke gevolgen heeft. Het grootste probleem van Blindness is dat Meirelles te halfslachtig te werk gaat. Om het grote publiek niet van zich te vervreemden, besluit hij de gruwelijkste scènes, zoals groepsverkrachtingen en voedselrellen, niet duidelijk in beeld te brengen. Deze scènes behoorden tot de krachtigste in Saramago’s boek, maar door de concessies die Meirelles heeft gedaan, wordt de kijker er niet warm of koud van. In de handen van een regisseur die de controverse niet schuwt, zoals Michael Haneke, was deze film wellicht geslaagder geweest en had hij ook daadwerkelijk iets zinnigs kunnen zeggen over de fundamentele boodschap van dit verhaal: de blindheid van de mens. Dat is Meirelles niet gelukt. Dat is jammer, omdat de goede acteurs (Julianne Moore, Mark Ruffalo) en het interessante camerawerk een betere film hadden verdiend. (Arman Avsaroglu)
Terug naar boven
~
Zie ook onze lange recensie.
Terug naar boven
~
Terug naar boven
~
Terug naar boven
~
Terug naar boven
~
Terug naar boven
Tijdgeest
Vox populi
Eddy Terstall • Nederland, 2008
~
Zie ook onze lange recensie.
Terug naar boven