Boeken / Achtergrond
special: Stripdagen Haarlem 2006

Blaren onder je voeten voor strips

Ieder even jaar staat het hele centrum van Haarlem een weekend lang helemaal in het teken van het beeldverhaal. En als we het hele centrum zeggen bedoelen we dat ook, want tot in de kleinste steegjes vinden stripgerelateerde evenementen plaats. Tentoonstellingen, films, lezingen en beurzen trekken vele duizenden bezoekers naar deze boekdrukstad.

Centraal tijdens de Stripdagen Haarlem staat de Grote Markt, waar rond de Sint Bavo-kerk niet alleen een grote stripbeurs is met tweedehands strips, maar ook een flinke small-pressbeurs waar voornamelijk beginnende striptekenaars hun zelfgemaakte stripboekjes verkopen. Wie het avontuur zoekt in strips op het gebied van bijzondere beeldtaal of vreemde verhalen komt hier goed aan zijn trekken. In Haarlem staat het experiment in de strip sowieso hoog aangeschreven, wat goed te merken is op de vele tentoonstellingen die door de hele stad te vinden zijn.

Blowjob

<i>Blowjob Selectie</i>
Blowjob Selectie

Een flink eind buiten de stad was een van de meest interessante exposities van deze Stripdagen te vinden: de Blowjob Selectie. Striptekenaars, illustratoren en animatiekunstenaars leverden voor de tentoonstelling werk in bij het Haarlemse tekencollectief Knoxillustrations. De muren in het kunstenaarsverzamelgebouw Nieuwe Vide waren helemaal volgehangen met werk dat de toeschouwer een gigantische visuele impuls gaf, van plasmaschermen tot landschapjes, van kindertekeningen tot originele strippagina’s.

Het hoge Noorden

Het thema”land” van de stripdagen was dit jaar Scandinavië. Rond dit thema werd onder meer een aantal tentoonstellingen georganiseerd, zoals een bescheiden expo van de drie belangrijkste experimentele tekenaars in het Kunstcentrum Haarlem: Jason (Noorwegen), Ole Comoll Christensen (Denemarken) en Olle Berg(Zweden). Wat hét stripland uit deze regio blijkt te zijn, is Finland. Aan de tekenaars uit dit land was in de Spaarnestad Gallery een zeer interessante tentoonstelling geweid. Werk van zowel commerciële als underground tekenaars was hier te zien, zoals de prachtige scraperboard-tekeningen van Matti Hagelberg. De verhalen zijn niet te lezen vanwege het Fins, maar zijn visueel zo sterk dat de Finse tekenaars zich op dat vlak makkelijk kunnen meten met de internationale top.

Kleine exposities

Igor Hofbauer, <i>My Prison Story</i>
Igor Hofbauer, My Prison Story

Onderweg van de ene expositie naar de andere of naar een van de verschillende gebouwen waarin de (grote) uitgevers dit jaar te vinden waren, kwam je overal in Haarlem kleine verrassende tentoonstellingen tegen. Zoals die van originelen van het Strips in Stereo-boek in platenzaak Tipitina. Bij Galerie Mark Keppel was nieuw werk te zien van Erik Schreurs, die in barokke prenten liet zien dat hij visueel leukere vondsten doet dan blijkt uit zijn Klepzeiker-strips. Bijzonder aangenaam was de tentoonstelling van de Kroatische tekenaar Igor Hofbauer bij galerie ArtSite. Hofbauer maakt strips en posters in een stijl die doet denken aan horrorstrips uit de jaren ’50 en ’60.

Internationale sfeer

De tentoonstellingen op deze editie van de Stripdagen waren internationaal georiënteerd, al waren niet heel veel tekenaars van ver gekomen. Lewis Trondheim uit Frankrijk was wel present. Hij stond centraal in een publieksvriendelijke tentoonstelling over woordloze strips in de prominente Vishal, omdat hij tijdens de vorige editie de VPRO Grand Prix won. Die werd dit jaar overigens in de wacht gesleept door Manu Larcenet, bekend van De dagelijkse worsteling. Hij was echter niet aanwezig. De meeste internationale striptekenaars waren, op een aantal Scandinavische en Belgische na, niet op komen dagen. Hierdoor miste het internationale sfeertje dat er wel tijdens eerdere edities hing. Daarnaast zorgden de grote afstanden tussen de verschillende tentoonstellingen voor wat gemor onder de tekenaars en bezoekers van deze verder zeer geslaagde Stripdagen.

Nog lopende tentoonstellingen:
Scandinavische tekenaars in SBK Haarlem, nog tot 15 juni

Finse tekenaars in Spaarnestad Gallery, nog tot 16 juni
Igor Hofbauer bij galerie ArtSite, nog tot 17 juni
Lewis Trondheim, Er zijn geen woorden voor in de Vishal, nog tot 9 juli