Muziek / Album

Intelligente jongen van negentien jaar

recensie: Beirut - Gulag Orkestar

.

~

Verwacht geen elektrische gitaren, verwacht geen up-tempo songs; de klaagliederen van Beirut zijn op blazersecties gestoeld. Ze zijn met akoestische gitaren omweven, met trekorgels opgeleukt. Klarinetten, mandolines, ukelele, violen en cello’s flitsen eveneens langs. Rammelende drums, potten en pannen-geklingel als percussiegeluid. Teksten vol dramatiek completeren Condons voorgedragen verdriet. Voor wie deze muziek kan waarderen, is dat in één woord schitterend.

Intelligente mensen, krankzinnige trekjes

De plaat verhaalt over de reis die Condon door Europa maakt. Het tweede nummer heet Prenzlauerberg, letterlijk vernoemd naar de wijk in Berlijn – voormalig Oost-Berlijn – die hij bezocht. Het fantastische Rhineland, Bratislava en Mount Wroclai brengen je in aanraking met culturen uit het Midden- en Oost-Europa en Balkanlanden. Alleen Scenic World valt wat mij betreft enigszins buiten de boot, door de ietwat irritante, goedkope drumcomputer, waar het nummer losjes omheen gebouwd is. Maar ach, wie neemt hem dat kwalijk? Intelligente mensen hebben nu eenmaal ook hun krankzinnige tikjes.

Meeslepende trompetpartijen

Je houdt van Sufjan Stevens, maar je wilt nét iets meer wereldmuziek proeven? Beluister dan Gulag Orkestar. Je bent zeer gecharmeerd van Arcade Fire, maar je bent eveneens toe aan wat akoestisch getint werk? Waag je dan aan Gulag Orkestar. De zangpartijen van Condon worden door de meester zelf aangevuld met virtuoze meeslepende trompetpartijen. Ga Gulag Orkestar beluisteren en je zult genieten van exotische, Slavische popmuziek. En de stem? Denk aan een combinatie van David Byrne en Nick Drake, zo’n typische ‘klaag maar draag’-stem. Condon mag met recht een bijzonder muzikaal talent genoemd worden. En wist je trouwens dat Albuquerque onlangs uitgeroepen is tot één van de tien meest intelligente steden van Amerika? Precies, ik zeg niets meer…