Familie, spiritualiteit en India

.
Geel is de overheersende kleur in The Darjeeling Limited. Van de fraaie Indiase landschappen tot het interieur van de trein, waar de drie broers om wie de film draait zich in bevinden, alles is overspoeld met een gele laag die het geheel een kleurrijke, typisch Indiase, sfeer meegeeft. India is dan ook een van de hoofdrolspelers in deze vijfde film van Wes Anderson die weer doorspekt is van het milde absurdisme dat zijn films zo bijzonder maakt.
~
Spirituele queeste
De slungelige man blijkt Peter Whitman te heten, een van drie broers die na de begrafenis van hun vader uit elkaar zijn gegroeid. Nu komen Peter, Jack (Jason Schwartzman) en Francis (Owen Wilson) weer bij elkaar op een treinreis door India die als een spirituele queeste moet fungeren, waarin de broers zichzelf en elkaar weer moeten zien te vinden. Nou, dan weet je het wel. De broers worden uit de trein gegooid en achtergelaten in Indiaas niemandsland, waar hun spirituele zelfontdekking opeens een heel andere wending krijgt.
~
Familie
Net als The Royal Tenenbaums, waarin Anderson op tragikomische wijze de lotgevallen van de familie Tenenbaum schetste, gaat het ook in The Darjeeling Limited over het belang van familie. De drie broers, schitterend neergezet door Wilson, Brody en Schwartzman, zijn weliswaar erg verschillend en kunnen elkaar soms niet luchten of zien, uiteindelijk komen ze tot de conclusie dat ze toch familie zijn. Hoe klef dat misschien ook klinkt, Anderson weet die melodramatische valkuil moeiteloos te omzeilen door met zijn heerlijk absurdistische dialogen komische, maar ook werkelijk ontroerende situaties te creëren. Dan is het misschien wel waar dat de regisseur zich de laatste jaren niet heeft vernieuwd en in feite hetzelfde verhaal in verschillende films vertelt, maar als die verhalen zo leuk blijven als in The Darjeeling Limited, zal zijn grote schare fans er niet om malen.