Flame on! Fantastic Four op het witte doek
De koek lijkt maar niet op te raken in stripverfilmingland. Een hele hoop strips ging de verfilming van Fantastic Four voor, en er komen er nog veel meer de komende tijd. Fantastic Four is bijzonder in zijn genre, omdat het de allereerste strip was uit de Marvel-stal, die later ook Spiderman en X-men voortbracht. Veel fans snakken er al jaren naar hun helden op het witte doek te zien. En nu is het dan eindelijk zo ver.
Reid Richards, zijn beste vriend Ben, oude vlam Sue Storm, diens broer Johnny en hun geldschieter Victor von Doom maken een ruimtereis, die meer dan fout gaat. Alles mislukt, en tot overmaat van ramp blijkt het DNA van de vijf dramatisch aangetast te zijn, waardoor ze superkrachten krijgen. De vier worden gebombardeerd tot de Fantastic Four, de geldschieter wordt de slechterik die ze moeten verslaan. Bijzonder aan de Vier is dat ze geen geheime identiteit hebben, maar ‘gewone’ mensen zijn.
Niet fantastisch
Laat het maar meteen gezegd worden: Fantastic Four is niet fantastisch. Waar maatje Spider-Man twee lekkere no-nonsense films opleverde, weten de Four vaak niet te boeien en zijn ze soms zelfs aan de saaie kant. Niet iets wat mag worden verwacht van een film met zo’n groot budget: daar wordt non-stop actie en heel veel plezier van verwacht. Ook stroken er dingen niet met de oorspronkelijke strip (Dr. Doom die meereist naar de ruimte? Absurd!), maar daar is overheen te kijken.Baaldag
Helaas had de casting director van Fantastic Four een baaldag toen de grote rollen vergeven werden. Mr. Fantastic (eigenschap: rekkracht) moet leiderschap en klasse uitstralen, maar Ioan Gruffud weet gewoonweg niet te overtuigen. Zijn oude vlam Sue (Jessica Alba) straalt de hele film niets dan zeurderigheid uit, terwijl haar gave (onzichtbaar worden) juist de meest interessante is. Ook Julian McMahon slaat de plank totaal mis als Doctor Doom. Zelden was een filmschurk zo oninteressant.
Heethoofd
Gelukkig is daar nog Michael Chiklis als de ultiem sterke Ben/The Thing, die nog enige diepgang in de film probeert te brengen. Hulde aan deze acteur, die pertinent gekant was tegen een CGI-Thing, zoals de eerder op het scherm verschenen Hulk. The Thing ziet er nu menselijk uit, wat perfect klopt met het verhaal. De show wordt echter gestolen door Chris Evans, die als letterlijk en figuurlijk heethoofd the Human Torch in vlammen opgaat. Alle humor in de film is van hem afkomstig, en juist die maakt een hoop goed.
Popcornfilm
Hoewel je bij zo’n grote popcornfilm niet snel zou gaan klagen over het gebrek aan diepgang, was een beetje extra aandacht hiervoor toch wel welkom geweest. Nu wordt er teveel geprobeerd ieder personage een eigen verhaallijn te geven, waardoor de overkoepelende plot, het verslaan van Dr. Doom, bijna in het niet valt. Ook blijven de te verwachten grote actiescènes achterwege, waardoor de finale tegenvalt.
Tegen een fikse zomervakantie-verveling werkt Fantasic Four perfect. Anderhalf uur je hersens op non-actief, lachen en onderuit gezakt zitten. Voor een goede stripverfilming kan beter Sin City worden bezocht. Wellicht brengt een tweede deel meer actie, betere personages en nog meer humor. Maar eerst afwachten of er überhaupt een vervolg gaat komen.