Film / Films

Het is oké om een slechterik te zijn

recensie: Wreck-it Ralph

.

In Wreck-it Ralph gaat Ralph, een personage uit een video game, op zoek naar een manier om geliefd te worden. De film toont ons verschillende games uit de Amerikaanse gamecultuur en laat zien hoe de dagelijkse wereld van de game-personages eruit ziet. Soms behoorlijk langdradig, maar toch hartverwarmend.

Hoewel Disney in Wreck-it Ralph een zoete blik op de wereld van videogamepersonages toont, is de film niet geheel opgegaan in Disneyfication. De schrijvers zijn trouw gebleven aan de geschiedenis van gaming en aan de stijl waarin de spellen gemaakt werden. Zo is het spel Fix-it Felix Jr. al dertig jaar oud, en zijn de karakters dus niet zo gedetailleerd als personages uit nieuwere games. Ze bewegen niet vloeiend en hun pixels zijn duidelijk te zien. Dit geeft de personages een authentiek trekje.

~

De stemmen van de karakters in Wreck-it Ralph werden ingesproken door grote komieken uit de filmwereld als Jane Lynch, John C. Reilly en Sarah Silverman. Hun stemmen hebben een erg belangrijke rol in de animatie en geven de karakters meer persoonlijkheid. De karakters groeien daarmee van simpele spelelementen uit tot menselijke figuren, met allemaal hun eigen problemen en wensen. De vele referenties naar de gamewereld zijn daarnaast niet te missen, waardoor de film geen herhaling van Toy Story wordt en fanatieke gamers tevreden zullen zijn.

Snelle introductie, langzaam verloop

Hoewel de film ook leuk is voor mensen die niet bekend zijn met allerlei games, wordt het verhaal soms wel langdradig. Vooral nadat de introductie van het plot snel is afgerond en Ralph aan zijn missie begint, zijn de achtervolgingen en Ralph’s landing in de zoete wereld van Sugar Rush nogal saai. De introductie van Vanellope von Schweetz komt al vroeg, terwijl haar functie in het verhaal nog niet duidelijk is.  

Toch is Wreck-it Ralph met zijn universele thema’s (worstelen met je identiteit, discriminatie, het vinden van je plaats in de wereld) een echte Disneyfilm. Vermeng dit met de leuke en veelal herkenbare game-personages en je hebt een echte feelgoodfilm met een gelukkig einde.